Egipatski muftija Ševki Ibrahim Abdulkerim Musa Allam u posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Egipatski muftija Ševki Ibrahim Abdulkerim Musa Allam u posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Na poziv reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazovića u zvaničnu posjetu Islamskoj zajednici stigao je egipatski muftija, Nj.E. Ševki Ibrahim Abdulkerim Musa Allam.

U okviru ove posjete, koja će trajati pet dana, egipatski muftija je, u društvu reisu-l-uleme i egipatskog amasadora NJ.E. Yassera Soroura, danas, 28.10.2021. godine, posjetio Gazi Husrev-begovu biblioteku. U Velikoj sali GHB egipatski muftija prvo se obratio zvaničnicima Islamske zajednice u BiH, muftijama, direktorima uprava, medresa i drugih službi Rijasetai i institucija Islamske zajednice u BiH.

U obilasku Biblioteke, u svojstvu domaćina posjetu je vodio direktor Biblioteke, mr. Osman Lavić, koji je izrazio zadovoljstvo i radost zbog posjete ovog velikog učenjaka i zvaničnika.  Nakon obilaska izložbe “Gazi Husrev-beg i njegovi hajrati – pola milenija u službi dobra”, gosti su obišlii  i muzejsku postavku, depoe, laboratoriju za restauraciju i konzervaciju, te druga odjeljenja Biblioteke.

Gostima su prezentirani i vrijedni eksponati iz Fonda rukopisa GHB. Nakon toga je održan i sastanak na kome se razgovaralo o mogućim zajedničkim projektima, a prije svega oživljavanju ugovora o saradnji između Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu i Aleksandrijske biblioteke u Egiptu.