Gazi Husrev-begova biblioteka u penziju ispratila hfz. Hasu Poparu i dr. Mustafu Jahića

Gazi Husrev-begova biblioteka u penziju ispratila hfz. Hasu Poparu i dr. Mustafu Jahića

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu je početkom 2019. godine (mart, april) u penziju ispratila dvojicu svojih dugogodišnjih uposlenika, istinskih poznavatelja, zaljubljenika i čuvara rukopisne knjige, hfz. Hasu Poparu i dr. Mustafu Jahića.

Dr. Mustafa Jahić rođen je 1954. godine u Tulovićima kod Banovića. Gazi Husrev-begovu medresu je završio 1975. godine, nakon koje upisuje Filozofski fakultet, odsjek orijentalistike, grupa arapski jezik i književnost i turski jezik i književnost na Univerzitetu u Sarajevu kojeg završava 1978. godine. Postdiplomske studije završio je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a magistrirao je 1995. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Doktorirao je 2005. godine na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.
Od 1983. godine radi u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu. Do 1987. godine radio je kao bibliotekar na katalogiziranju rukopisa, a u periodu 1987.-2014. godine vršio je dužnost direktora Biblioteke. Penziju je dočekao na mjestu bibliotekara na katalogiziranju rukopisa.
Dobitnik je nagrade Fondacije za islamsko naslijeđe al-Furqan (Al-Furqan Islamic Heritage Foundation) iz Londona (2002.) za rad u oblasti islamskih rukopisa i   Povelje Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH (2004.) za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.
Bibliografija: Katalog arapskih, turskih perzijskih i bosanskih rukopisa (u Gazi Husrev- begovoj biblioteci), sv. VI, sv. VIII, sv. XII, London – Sarajevo, 1999., 2000., 2003.; Arapska gramatika u djelu “al-Fawa’id al-‘˜abdiyya” Mustafe Ejubovića, Sarajevo, 2007.; Katalog arapskih, turskih perzijskih i bosanskih rukopisa (u Historijskom arhivu Sarajevo), sv. I, London – Sarajevo, 2010.; Arapski jezik u islamskim naukama : povezanost i međusobni utjecaji, Sarajevo, 2012.; Gazi Husrev-begova biblioteka : brošura, Sarajevo, 2013.; Gramatika i stilistika Kur’ana : sintaksički i semantički aspekti kur’anskoga iskaza, Sarajevo, 2014.; Katalog arapskih, turskih i perzijskih rukopisa (u Kantonalnom arhivu Travnik), London – Sarajevo, 2015.
Radove je objavljivao u Islamskoj misli, Takvimu, Analima GHB, Prilozima Instituta za istoriju u Sarajevu, Prilozima za orijentalnu filologiju, Al-Faysal (Al-Faisal Magazine), Preporodu, Novom Muallimu i dr. Učestvovao je u preko dvadeset naučnih skupova i konferencija.
Dr. Mustafa Jahić bit će upamćen kao revnosan direktor i izuzetan poznavalac arapskog jezika i pisane riječi, uopće, koji je uradio sve da Biblioteka bude ono što danas jeste. Osoba je izuzetno vedrog duha. Svojim mudrim izrekama i šaljivim dosjetkama svojim saradnicima uvijek je izmamljivao osmijeh na licu.

Hafiz Haso Popara rođen je 1954. godine u Kolunu kod Foče. Gazi Husrev-begovu medresu završio je 1975. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za orijentalistiku (arapski, turski i perzijski jezik i književnost) 1982. godine. Dobitnik je srebrene značke i nagrade ”Hasan Kikić” za odličan uspjeh na Fakultetu. Hifz je položio pred komisijom Starješinstva Islamske zajednice u Sarajevu 1990. godine, a u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu radio je od 1996. godine
Bibliografija: Katalog arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa (u Gazi Husrev-begovoj biblioteci), Sarajevo, sv. VII (koautor), sv. IX, sv. XIII, sv. XVI, sv. XVIII, London-Sarajevo, 2000., 2001., 2004., 2008., 2013.; Katalog arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa (Historijskog arhiva Sarajevo) (koautor), sv. II, London-Sarajevo, 2011.; Katalog Izložbe rukopisa Kur’ana Historijskog arhiva, Sarajevo, 2010.
Radove je objavljivao u Analima GHB, u Preporodu (84 eseja o rukopisima i dokumentima Gazi Husrev-begove biblioteke), Prilozima za orijentalnu filologiju, Glasniku IZ, Takvimu i dr. Objavio je jedanaest prevoda knjiga s arapskog na bosanski jezik.
Dobitnik je nagrade Fondacije al-Furqan za islamsko naslijeđe iz Londona (2002.) za rad na katalogizaciji rukopisa.
Hafiz Haso Popara je alim starog kova. Temeljit, precizan, obazriv i potpuno predan. U svom poslu, kako nam je u intervjuu za Bilten Biblioteke prošle godine rekao, objedinio je znanje, ljubav i hobi. Kada tako pristupate svojim radnim obavezama rezultati su zajamčeni.
Molimo Uzvišenog Boga da našim kolegama podari dobro zdravlje, bistar um i nepresušno pero u godinama pred njima. Zahvaljujemo im se na svemu što su uradili za Biblioteku i želimo da svaki trenutak svojih penzionerskih dana provedu u sreći i Božijoj milosti.