Muftija Palestine održao predavanje u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Muftija Palestine održao predavanje u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Muftija Palestine i imam Mesdžidu-l-Aksaa iz Kudsa šejh Muhamed Ahmed Husein koji, na poziv Reisu-l-uleme, boravi u višednevnoj posjeti Islamskoj zajednici u BiH, održao je 08. decembra 2014. godine predavanje o stanju u Palestini u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

U uvodnom obraćanju direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ mr. Nusret ef. Abdibegović izrazio je zadovoljstvo posjetom Islamskoj zajednici muftije Palestine.  

Muftija šejh Muhamed Ahmed Husein izložio je historijski kontekst i prilike u kojima je došlo do podjele Palestine i nastanka države Izrael te ukazao na teške posljedice koje je to imalo i još uvijek ima za palestinski narod. Muftija Palestine povukao je paralelu između borbe palestinskog naroda za svoju slobodu i svoju zemlju i borbe Bošnjaka za slobodu i nezavisnost Bosne i Hercegovine i potom je naglasio da je međunarodna zajednica u oba slučaja napravila kobne greške i učinila nepravdu prema ova dva naroda.

Muftija Palestine je, međutim, kazao da u međunarodnoj zajednici sve više sazrijeva svijest o nužnosti ispravljanja historijske nepravde prema palestinskom narodu i sve više država ide prema priznanju suvereniteta i nezavisnosti države Palestine. On je izrazio nadu da će se ovaj trend nastaviti i da će to donijeti mir i stabilnost u Palestini i cijelom regionu.

Također, muftija Palestine tokom jučerašnje posjete Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu održao je predavanje studentima i upoznao ih sa aktuelnim prilikama u Palestini.

Izvor: www.rijaset.ba