Predstavnici Media Centra IZ u BiH posjetili Biblioteku

Predstavnici Media Centra IZ u BiH posjetili Biblioteku

U četvrtak, 6.6.2024. godine delegacija Media Centra Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini posjetila je Gazi Husrev-begovu biblioteku. Uz direktora, dr. Muamera Tinjaka, bili su glavna urednica IIN Preporod Senada Tahirović i sekretar Media Centra Muhamed Halilović.

Goste je primio direktor Biblioteke mr. Dženan Handžić sa saradnicima Šahsenom Đulović i Alijem Drkićem. Na sastanku se govorilo o saradnji Media Centra i Gazi Husrev-begove biblioteke na zajedničkim projektima, od kojih je najvažniji projekat arhiviranja fotografija, audio i video zapisa Media Centra u okviru fondova Gazi Husrev-begove biblioteke. S obzirom da Gazi Husrev-begova biblioteka važi za Čuvara nacionalnog pamćenja Bosne i Hercegovine foto materijali i digitalni zapisi Media Centra čine vrijednu arhivsku građu koja zaslužuje da bude deponovana, stručno obrađena i na adekvatan način čuvana. Biblioteka često prima upite domaćih i stranih istraživača koji imaju potrebu za pristup i korištenje takve vrste građe, i naša je obaveza da im to omogućimo i olakšamo. Audio, video i foto materijali koji su obrađeni kroz fondove Gazi Husrev-begove biblioteke, kao oni koji nastaju radom Media Centra IZ predstavljaju vrijedne historijske dokumente i izvor za istraživanja, ali i svjedočanstvo o historiji, kulturi i ukupnim društvenim prilikama i dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

U skladu sa navedenim, dogovoreni su konkretni oblici buduće saradnje između dvije ustanove koji će se formalizirati i potpisivanjem odgovarajućeg sporazuma. Na takav način će se foto arhivska građa adekvatno obrađivati, čuvati, i činiti dostupnom istraživačima i široj javnosti.

Gosti su iskoristili priliku da obiđu odjeljenje za restauraciju, te depoe Arhiva IZ i knjiga na orijentalnim i evropskim jezicima. S obje strane zaključeno je da je ovaj susret bio veoma lijep, uspješan, i nadasve veoma koristan.