Rukopis mushafa iz 18. stoljeća – prinova fondovima Biblioteke

Rukopis mushafa iz 18. stoljeća – prinova fondovima Biblioteke

Gazi Husrev-begova biblioteka predstavlja riznicu kulturnog naslijeđa koje se stoljećima množilo na prostoru Bosne i Hercegovine. Ona uživa veliki ugled i povjerenje građana u čuvanju, obradi i prezentiranju bogatog kulturnog i naučnog blaga. To je posebno uočljivo nakon preseljenja Biblioteke u nove prostorije i njenog češćeg prisustva u javnosti, čime je intenzivirana komunikacija i osnaženo povjerenja u ovu instituciju kao sigurno utočište za desetljećima brižljivo čuvane porodične raritetne rukopise, dokumente ili muzejske artefakte.

Polovinom ovog mjeseca (mart, 2022. godine), gospođa Azijada Memišević iz Sarajeva Biblioteci je poklonila veoma lijep rukopis Mushafa-časnog. Mushaf je prepisao poznati bosanskohercegovački kaligraf Ismail Zihni, sin Muhamedov, porijeklom iz Konjica, koji je živio u Sarajevu u drugoj polovini 18. i početkom 19. stoljeća. Biblioteka posjeduje još dva prijepisa iz pera ovoga kaligrafa, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine jedan, a dva su nepovratno uništena 1992. godine zajedno sa 5268 rukopisne zbirke Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Ismail Zihni je odškolovao mnogo zapaženih kaligrafa, poput Mustafe Nailija i Muhameda Fadil-paše Šerifovića, kojima je izdao i diplome iz kaligrafije. Sulejman Hadžibulić, sin Ibrahimov, iz Gornjeg Vakufa, na prijepisu jednog rukopisa iz 1812. godine potpisao se kao učenik Ismaila Zihnija.

Ovom prilikom najtoplije se zahvaljujemo gospođi Azijadi Memišević na uručenom poklonu, kojim Biblioteka, a time i naše društvo, postaje bogatije za još jedan izvanredan kaligrafski uradak nastao u Sarajevu krajem 18. stoljeća.