Sehurski program RTV BIR: Bosanski svijet knjige

Sehurski program RTV BIR: Bosanski svijet knjige

“Bosanski svijet knjige” naslov je dvadeset i petog izdanja sehurskog programa RTV BIR, urednice i voditeljice Zehre Alispahić. Gosti emisije su bili uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu Meho Manjgo, Šahsena Đulović i Madžida Smajić.

Manjgo je istakao da je i UNESCO preopoznao ogromno bogatstvo koje se nalazi u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

– Gazi Husrev-begova biblioteka je najveća riznica orijentalnih rukopisa u Bosni i Hercegovini. Ona broji 10 585 kodeksa rukopisa na arapskom, turskom, perzijskom i bosanskom jeziku. Da se radi o vrijednoj kolekciji rukopisa svjedoči podatak i činjenica da je ta zbirka rukopisa zajedno sa sarajevskom hagadom upisana na UNESCO-vu listu memorija svijeta, koja je posvećena promociji svjetske kulturne baštine. To su jedina dva pokretna dobra u Bosni i Hercegovini koja su upisana u tu važnu UNESCO-vu listu. Unutar ove zbirke čuvaju se i djela koja su pisana od strane naših autora – kazao je.

Madžida Smajić je objasnila proces pripreme instalacije muzejske zbirke i eksponata.

– Neophodno je objasniti da je konzervacija podijeljenja prema materijalima, ona podrazumijeva sve radnje koje će produžiti vijek trajanja. Važnog značaja su i klimatski uslovi, na primjer da nema prodora sunčeve svjetlosti. Kada se radi muzejska postavka mora se pripremiti predmet, najviše se misli na vitrinu u koju je predmet smješten, da se pazi da ne dođe do oštećenja. Najviše vremena uzima izrada replika – rekla je Smajić.

Đulović je govorila o interesovanjima posjetilaca.

– Većinom im je najzanimljivija najstarija knjiga, što je logično, a i mi s ponosom taj dio ističemo. Naša ciljna grupa posjetilaca su učenici osnovnih i srednjih škola i studenti. Kada nam dođu učenici njih posebno zanimaju predmeti poput globusa, predmeta za mjerenje vremena. Ratna soba je s posebnom pažnjom posjećena – istakla je Đulović.

U nastavku razgovora gosti su govorili o različitim restauracijama mushafa, o najstarijoj sačuvanoj levhi te drugim interesantnim temama.

 

Preuzeto sa Preporod.info