Projekt Library World Tour i Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu

Projekt Library World Tour i Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu

Projekt Library World Tour nastao je 2017. godine s prvim intervjuom Maria Coffe sa kolegom i prijateljem koji je značajno doprinio savremenom bibliotekarstvu – Davidom Lankesom. Kako osnivač ovog projekta Mario Coffa kaže: „Iskustvo koje je ispričao Lankes toliko me je pogodilo da mi je dalo stimulans da čujem druga iskustva, uvijek koristeći metodu intervjua, možda brzu i neposrednu formu, ali koja daje priliku da se dokuče različite nijanse osoba i profesionalnih priča koje su vezane za svijet bibliotekarstva i šire. Tako sam počeo da kontaktiram druge bibliotekare koji su od početka uvijek pokazivali veliku srdačnost, iako se nismo upoznali, demonstrirajući činjenicu da je ponekad potrebno vrlo malo da se stvori mreža istomišljenika i rodi profesionalna saradnja, bez previše zahtjeva ili nepotrebnih, a ponekad i štetnih birokratskih koraka.“

Danas, projekt koji je u međuvremenu dobio i pokroviteljstvo AIB Umbria (Italijansko bibliotečko udruženje) i saradnju sa IFLA-om i Insula Europom, ima veći broj intervjua iz cijelog svijeta i moguće je pristupiti pojedinim člancima bez ograničenja jer su objavljeni u otvorenom pristupu; osim toga, interaktivna karta vodi posjetitelje da „putuju“ po cijeloj planeti ulazeći u virtualne biblioteke kroz priče sjajnih bibliotekara i informacijskih stručnjaka iz cijelog svijeta. Kada se obiđe cijela planeta, ovaj projekt će predstaviti jednu vrstu albuma punog iskustava, ideja i projekata biblioteka i bibliotekara koji su svojom strašću u svakom dijelu svijeta posvećeni tome da budu promotori čitanja, distributeri informacija, čitaoci za djecu i odrasle, edukatori, nastavnici i administratori instituta i biblioteka i svaki svojom ulogom doprinosi obogaćivanju svoje zajednice i čini je jačom.

Predstavnica Bosne i Hercegovine u ovom projektu je uposlenica Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, mr. Ejla Ćurovac sa kojom je intevju objavljen 3.1.2022. godine. Ejla Ćurovac, također, učestvuje u programu Emerging International Voices, zajedničkom programu IFLA-e i Goethe instituta, gdje je imala priliku da se poveže sa mladim informacijskim stručnjacima iz cijelog svijeta koji su uključeni u zagovaranje bibliotekarstva u svojim zemljama. Učestvovala je na velikom broju međunarodnih radionica, seminara i konferencija. Posebna područja njenog interesovanja su digitalne biblioteke, bibliotečki aktivizam, akademske i naučne biblioteke,  aktivnosti djece u bibliotekama, baštinske ustanove i historija bibliotekarstva. Njen članak pod nazivom “A library without a librarian it is worthless” možete pročitati na sljedećem linku:

“A library without a librarian it is worthless”. Mario Coffa interviews Ejla Ćurovac – Insula europea