Manifestacija “Dani džemata i džamija”: Promovirane knjige dr. Šefke Sulejmanovića

Manifestacija “Dani džemata i džamija”: Promovirane knjige dr. Šefke Sulejmanovića

Knjige dr. Šefke Sulejmanovića “Prilozi iz kulture bosanskih muslimana” i “Zvornik u osmansko doba” promovirane su danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

O knjigama su, pored autora, govorili prof. dr. Dževad Hodžić, dr. Aladin Husić i mr. Osman Lavić.

Promocija je održana u okviru manifestacije “Dani džemata i džamija”, koju je organizirala Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini u povodu Dana džamija.

– Manifestaciji “Dani džemata i džamija” smo željeli dati intelektualni sadržaj. Kada nam se u izdavaštvu pojavi literatura koja skreće pažnju na značaj džamija i džemata, nastojimo da to promoviramo u okviru manifestacije. Ono što je autor ponudio kroz knjige je vrijedno pažnje – kazao je Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove,

Autor Sulejmanović je izjavio da je rad na ovim djelima smatrao svojom obavezom.

– Kad pišemo, time produžavamo naše pamćenje. Kad ne pišemo, šaljemo poruku da nam određeni prostori, ljudi i vrijeme nisu važni. Stoga, osjećao sam svojom odgovornošću da napišem ove dvije knjige – naglasio je Sulejmanović.

Prof. dr. Dževad Hodžić se ovom prilikom osvrnuo na doprinos koji kroz svoje djelovanje Sulejmanović daje kako Islamskoj zajednici, tako i društvu u cjelini.

– Sulejmanović je radio na mnogim djelima i projektima. Naglasit ću da je Nagrada Hasan Kaimija za najbolje naučno djelo ove godine dodijeljena dr. Šefki Sulejmanoviću za knjigu “Zvornik u osmansko doba”. Knjiga govori o historiji, naslijeđu, baštini i vjerskom životu Zvornika i izuzetno je vrijedna naučno-historijska monografija – kazao je Hodžić.

IMG_9907.JPG - Manifestacija

Govoreći o knjizi “Zvornik u osmansko doba” dr. Aladin Husić istaknuo je da je riječ o “ličnoj karti Zvornika”.

– Pokazuje sve procese kroz koje je ta sredina prolazila u svoja četiri stoljeća, u historijskom, kulturološkom ali i u drugom smislu. Značaj knjige je u tome što ona zapravo predstavlja jednu kockicu u bogatom povijesnom mozaiku – naglasio je Husić.

Mr. Osman Lavić detaljnije je predstavio knjigu “Prilozi iz kulture bosanskih muslimana”. Naveo je kako je bosanskohercegovačka kulturna zaostavština jako bogata i kako je Sulejmanović kroz knjigu to i pokazao.

– Knjigu čini 12 izabranih radova Šefke Sulejmanovića, koje je objavljivao od 2011. do 2020. godine u časopisima i zbornicima. Knjiga je podijeljena na pet poglavlja, koja govore o džamijama, medresama, mektebima, alimima i nišanima. Riječ je o izdanju koje je od izuzetne vrijednosti – istaknuo je Lavić.

Knjige “Prilozi iz kulture bosanskih muslimana” i “Zvornik u Osmansko doba” autor je izdao 2021. godine.

(Preporod.info)