Predstavljeni rezultati projekta “Pod nebom vedre vjere – islam i Evropa u iskustvu Bosne”

Predstavljeni rezultati projekta “Pod nebom vedre vjere – islam i Evropa u iskustvu Bosne”

Zvanično predstavljanje rezultata naučnoistraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta “Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne” ostvarenih u 2022. godini održano je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

– Danas predstavljamo samo dio materijala koji je sniman na terenu u protekloj godini, od Bihaća do Plava. Obišli smo gradove širom Bosne i Hercegovine i Sandžaka, prikupljajući građu, a koja će u svom orginalnom formatu biti predstavljena krajem naredne godine na izložbi. Pri put će biti kreirana cjelovita izložba, koja će nastojati predstaviti društveno-politički, historijski i naučno-obrazovni kontekst, kulturu, umjetnost, arhitekturu, koju je islam donio na prostore Bosne i Hercegovine – izjavila je prof. dr. Aida Abadžić Hodžić, kustos i voditelj istraživačkog tima projekta, dodavši da su rezultati projekta objedinjeni u posebno kreiranoj digitalnoj zbirci.

Ismet Veladžić, menadžer projekta, podsjetio je da “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” ima za cilj da predstavi bosanskohercegovačke muslimane i islam u njihovom autentičnom i duhovnopovijesnom licu, humanističkim idealima, kulturnom bogatstvu i univerzalnim, moralnim i civilizacijskim vrijednostima, te humane, socijalne, moralne i estetske vrijednosti, kulturne i civilizacijske tekovine i potencijale bosanskohercegovačkog islama.

– Nakon što smo obišli 38 mjesta, predstoji nam snimanje unutar institucija kulture – muzeja, arhiva, galerija, instituta, biblioteka i tako dalje, a onda slijedi selekcija radova, postprodukcija, za veliku izložbu. Naravno, izložbom se ne završava projekat, plan je da se s njom izađemo u Evropu – naglasio je Veladžić.

Na domaćem i međunarodnom nivou na ovom značajnom projektu umreženo je preko 200 ljudi, saradnika, kustosa, naučnih istraživača, i članova akademske zajednice.

 

Mirza Hasanefendić, producent izložbe, objasnio je da se na terenu snimaju fotografije i video, što se dalje objavljuje na stranici bosnianexperience.com.

– Za sada je postavljeno otprilike 50 posto materijala, a u narednih mjesec do dva će biti objavljen sav materijal. U našim materijalima imamo svega nekoliko intervjua, jer je ovo više dokumentarni pristup. Radi se o objektima, kulturno-historijskoj građi, muzejskim kolekcijama i zbirkama. Sve materijale prate prigodni opisi, koje priprema naš tim predviđen za to – objasnio je Hasanefendić.

Prema riječima urednika web stranice projekta Ekrema Tucakovića, stranica je virtuelni prostor za predstavljanje sadržaja koji su u najširem sadržaju povezani s ciljevima i tematskim cjelinama projekta.

– Web portal i aktivno prisustvo na društvenim mrežama omogućava učesnicima projekta kontinuiranu komunikaciju i interakciju s općom i stručnom javnošću, ali i predstavljanje onih rezultata istraživanja, dokumenata i artefakata koji se zbog obimnosti neće moći uvrstiti u izložbu – kazao je Tucaković.

Projekat “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” je pionirski projekat kojeg je pokrenuo Rijaset Islamske (IZ) zajednice u Bosni i Hercegovini, a koji  tematizira i interpretira otvorenost, dinamičnost, vedrinu, jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno nasljeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i svjetske doprinose bosanskih svjetova islama

Projekat realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice.

– Zahvaljujemo se reisul-ulemi na snažnoj podršci, i veliku zahvalnost dugujemo svima onima koji učestvuju i koji su prijatelji projekta. Iz onoga što smo imali priliku čuti i vidjeti danas, možemo zaključiti da je urađeno mnogo posla. Ovo je projekat od velikog značaja za Islamsku zajednicu, Bošnjake, ali i Bosnu i Hercegovinu u cjelini. Projekat već ima obilježja jednog brenda koji mnoge oduševljava, obavezuje i raduje – poručio je na kraju današnjeg predstavljanja direktor Uprave za obrazovanje i nauku prof. dr. Dževad Hodžić.

(MINA)

Preuzeto sa portala: preporod.info