Promovirana nova izdanja Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

Promovirana nova izdanja Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

Promocija novih izdanja Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu održana je danas u Srednjoj sali Biblioteke. Predstavljena su izdanja „Trajnost islamskog naslijeđa“ i „Historija arapske gramatike“ autora Mustafe Jahića te „Kadiluk Tešanj u drugoj polovini 18. stoljeća“ autora Aladina Husića.

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini dr. Dževad Hodžić ovom prilikom je naglasio kako je Gazi Husrev-begova biblioteka jedna od najvažnijih institucija IZ, ali i bosanskohercegovačkog društva.

– Biblioteka opslužuje naše istraživače, studente, učenike, građane, ali osim toga Biblioteka provodi značajne projekte i svi su zlata vrijedni. Svake godine imamo ili završeno naučno istraživanje, veliki simpozij, neku važnu dokumentarističku izložbu, a sve je to važno jer su Bošnjaci narod koji malo poznaje sebe. Ova tri izdanja svjedoče o značaju projekata Biblioteke – poručio je Hodžić.

Gazi Husrev-begova biblioteka ima i ulogu arhiva, muzeja, te kulturnog i naučno-istraživačkog centra, podsjetio je direktor biblioteke mr. Osman Lavić, te je detaljnije predstavio izdavačku djelatnost Biblioteke.

– Segmente izdavaštva u Biblioteci možemo podijeliti na tri dijela. Prvo bi bili priručnici, za koje je prirodno da ih izdaje biblioteka, kao što su katalozi. Zatim, imamo bibliografije, koje su priručna izdanja kojima omogućavamo lakšu prohodnost kroz fondove Biblioteke. Treća, najznačajnija skupina, ali i javnosti najinteresantnija, jesu naučna i istraživačka dostignuća uposlenika i saradnika Biblioteke – naveo je direktor Lavić.

Promotor knjige „Kadiluk Tešanj u drugoj polovini 18. stoljeća“ bio je dr. Ismet Bušatlić. On je naglasio kako je autor Husić u knjizi ponudio realnu sliku života Tešnja u 18. stoljeću.

– Ova knjiga je ogledalo života na tim prostorima, do te mjere da možemo naći situacije koje nisu uobičajne. Mnoštvo imena je prisutno u knjizi i ona daju svjedočanstvo o inteligenciji u Tešnju, daju svjedočanstvo o tome koja zanimanja su bila prisutna, koji imami su bili angažirani i slično. Knjiga pruža mogućnost pravljenje raznih studija, na osnovu materijala koje je autor lijepo, sistematično, predstavio u knjizi – ocijenio je Bušatlić.

Dr. Munir Mujić je naveo kako Jahićev pristup u izdanju „Historija arapske gramatike“ odaje poznavaoca arabistike, godine rada i truda.

– Obilje literature, teško svodivi broj autora, pravaca, traže poznavaoca koji umije „omeđiti“, odrediti šta je važno i sve to predstaviti u jednoj knjizi. Radi se o vjerodostojnom pristupu. Korisnost i upotrebljivost ovakvog pristupa njegova su najbolja preporuka – kazao je Mujić.

Autor dva promovirana izdanja dr. Mustafa Jahić izrazio je zadovoljstvo zbog današnje promocije, te je prisutnima kazao više o izdanjima.

– Želio sam napisati knjigu koja će prikazati cjelokupno naslijeđe koje se čuva u Biblioteci. „Trajnost islamskog nasljeđa“ je knjiga u kojoj sam šire govorio o rukopisima koji se nalaze u Biblioteci i mislim da se kroz nju može steći uvid u bibliotečko blago. Bavio sam se i drugim aspektima islamskog kulturnog naslijeđa, prije svega arapskog jezika, tako je nastala i „Historija arapske gramatike“. Mislim da može biti od koristi svima koji se bave arapskim jezikom – naveo je, između ostalog, Jahić.

(Preporod.info)