Gazi Husrev-begova biblioteka i Media centar: Veče poezije sa Mustafom Širbićem

Gazi Husrev-begova biblioteka i Media centar: Veče poezije sa Mustafom Širbićem

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu i Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizovali su veče poezije s publicistom i pjesnikom Mustafom Širbićem koji je kazivao svoje stihove pod naslovom “Bog, čovjek i tišina”.

Veliku salu Gazi Husrev-begove biblioteke, nakon teravih-namaza u petak, 15. 4. 2022. godine, do posljednjeg mjesta ispunili su ljubitelji lijepih riječi, posloženih u specifičnom stilu Mustafe Širbića.

Za korijen riječi poezija je rekao da iz grčkog jezika donosi značenje graditikopatiistraživatiplijeviti

– Taj svijet, koliko god bio nekada slatkorječiv, treba biti i poučan da bi zadovoljio onu poruku koju je Muhammed a.s. rekao “Doista je u pjesništvu mudrost prosuđivanja”. Da bi dobilo tu formu, da ima mudrosti i da bi se promišljala neka tematika, mora postojati tišina – rekao je Širbić na početku večeri poezije.

Raščlanjujući naslov pod kojim je kulturni događaj najavljen, rekao je da je čovjek jedna od najvećih misterija.

– Koliko je sama misterija stvaranje svijeta, postojanje ove planete, tako je i misterija sam čovjek. Možda bismo mogli dotaknuti se njegovih postupaka ali njegovu esenciju, biće, ne možemo doticati – naveo je.

Dalje je razložio raspored glasova drevne imenice Bog, ističući da nema slučajnosti u izboru predaka u imenovanju svog Gospodara, Prvog i Posljednjeg.

“Ponekad i najmanji pokret i najtiši glas mogu postati snaga koja uvezuje, ako je taj glas lišen svega osim nade u Prvog i Posljednjeg, osim nade u Milostivog. Kad krošnja drveta zatreperi, a nigdje vjetra, lista se Kur’an našeg života, znakovi koji nas okružuju govore da je Jedan.
Ruke nam govore na maternjem jeziku da budemo spremni, jer ko vidi munju i osvjedoči Svjetlost – grmljavina mu potom dolazi.
Koliko polagati na ovaj svijet i na vanjska mjerila ljubavi, jer otkud to brate, otkuda to sestro – nas dvoje i toliki svijet, al samoća. ko je vladar te ljubavi kad ona iz srca izlazi i zalazi i šta hoće dok odlazi da obiđe i podsjeti i ostali svijet. Želi da javno obznanim svoje vjerovanje i da na tom putu strpljiv ustrajem, a kad skontam koji sam siromah tad se poniznošću mogu Njemu približavati, jer poniznostsiromaštvo i nemoć su jedino čeg’ Allah nema.” (Knjiga o momentu, Mustafa Širbić)

Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić je pozdravio posjetioce i učesnike rekavši da je veče poezije rezultat nastojanja da oplemene tišinu Biblioteke u skladu s ramazanskim duhom.

– Nastojimo s vremena na vrijeme organizirati programe različitih sadržaja. Večeras, s obzirom da je ramazan mjesec druženja, okupljanja i susretanja, željeli smo da našim korisnicima, prijateljima Biblioteke i svima vama priredimo jedan štimung za dušu i uho. Da to sve bude baš ramazanski, pozvali smo Mustafu Širbića da nam, kao i do sada, pomogne u realizaciji ove ideje – rekao je Lavić.

Svojim muzičkim interpretacijama ovu ramazansku noć su uljepšali Eldin Huseinbegović, Latif Moćević, Enes Ukić i Armin Hodžić.

Preuzeto sa :Preporod.info