Dan filma za učenike u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Dan filma za učenike u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

U srijedu , 1. 11. 2023. godine, četvrtog dana manifestacije „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“, organizovane povodom obilježavanja 31. godišnjice uspostavljanja UNESCO programa „Memory of the World“, Gazi Husrev-begovu biblioteku posjetilo je oko 1000 učenika završnih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola smještenih na prostoru Općine Stari Grad Sarajevo.

Gazi Husrev-begova biblioteka, kao organizator, u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS i JU Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo organizovala je projekciju nagrađivanog dokumentarno-igranog filma „The Love of Books: A Sarajevo Story“ (Ljubav prema knjigama: Priča o Sarajevu) koji  govori o spašavanju knjiga i rukopisa u opkoljenom Sarajevu. Idejni producent i koproducent filma Nidal Magrabi, rodom iz Bosne i Hercegovine, kaže kako je ovo dokument o hrabrim ljudima koji su rizikovali vlastite živote kako bi spasili bosanskohercegovačku baštinu.

Cilj projekta je podizanje svijesti kod mladih o važnosti poznavanja kulturne baštine i njene zaštite, a ciljna grupa su učenici navedenih razreda u sarajevskim školama.

Prije prve projekcije filma prisutnima se obratila i ministrica obrazovanja Naida Hota – Muminović, direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Senada Salihović i direktor Biblioteke Osman Lavić, koji su zajedno sa đacima pogledali ovu emotivnu priču.

Svesrdnu pomoć ispred JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo pružio nam je pomoćnik direktora za vannastavne i posebne programe Semir Salihović, kao i drugi uposlenici Instituta, kojima se iskreno zahvaljujemo.