“Dani džemata i džamija”: Otvorena izložba “Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini”

“Dani džemata i džamija”: Otvorena izložba “Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini”

Islamska zajednica (IZ) Bosni i Hercegovini 7. maj obilježava kao Dan džamija, u znak sjećanja na dan kada je u Banjoj Luci 1993. godine minirana džamija Ferhadija, jedna od najznačajnijih džamija u našoj zemlji.

Ovim povodom, Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ organizira niz sadržaja u okviru manifestacije “Dani džemata i džamija”, koja je počela danas.

– Programske sadržaje ćemo organizirati sa svim organizacionim jedinicama IZ. Cilj je da se skrene pažnja na graditeljsku vrlinu, ali i da se ne zaboravi ono što ljudska narav može proizvesti u kontekstu ugrožavanja svetosti. Bogomolje su vrijednost koju treba poštovati i to je naša poruka – izjavio je Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove.

U okviru ove manifestacije u Gazi Husrev begovoj biblioteci (GHB) danas je otvorena izložba “Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini”.

Svečanim obraćanjem izložbu je otvorio zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes Ljevaković.

– Džamije su simboli naše slobode. Bili smo slobodni i dostojanstveni u povijesti onoliko koliko smo u džamije ulazili i u njima Bogu sedždu činili. Također, džamije su mjesta koja čuvaju naše vrijednosti, tradiciju, osvježavaju naša sjećanja. Obilježavanjem Dana džamija na području IZ šalje poruku svima, snažno opominje i usmjerava prema dostojanstvu sagrađenom na principima vjere, morala i širenja dobra među ljudima – poručio je zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes Ljevaković.

Izložba je tradicionalna, a pripremili su je uposlenici GHB, uz mentorstvo prof. dr. Ismeta Bušatlića.

Direktor Bibloteke Osman Lavić objasnio je da džamije koje su izgradili osmanski sultani imaju poseban značaj u osmanskoj arhitekturi i da se nazivaju sultanske džamije. U Bosni osmanskog perioda podignuto je više od 80 sultanskih džamija, za vrijeme vladavine i na ime 12 sultana.

– Ova izložba je naša ramazanska aktivnost i doprinos obilježavanju Dana džamija. Ove godine smo odlučili predstaviti sulanske džamije, jer smo primijetili da ova tema nije integralno tretirana, nego samo u fragmentima. Želimo da elaboriramo i prezentiramo građu, prvenstveno Biblioteke, i da rasvijetlimo jedan važan segment iz osmanske arhitekture na ovim prostorima – naglasio je direktor Lavić.

Na izložbi se prisutnim obratio i Mirsad Kalajdžić, voditelj Odjela za evidenciju i standardizaciju u Rijasetu Islamske zajednice, koji je, govoreći o sultanskim džamijama, istakao kako su mnoge tokom vremena porušene, da su neke od njih obnavljane, a od nekih su ostale samo zidine u tvrđavi, minaret ili prazan prostor na kojem su bile izgrađene.

– Neke su sačuvane i obnovljene te i danas uglavnom služe svojoj svrsi. Džamije širom Bosne i Hercegovine na najbolji način kazuju o višestoljetnom prisustvu islama na ovim prostorima. Postojanje vjerskih objekata pretpostavka je normalnog odvijanja vjerskog života. Hiljade izgrađenih džamija u našoj zemlji omogućilo je graditeljima da izraze svoje umijeće, kao i da načinom gradnje oslikaju društveno-političke i ekonomske mogućnosti – kazao je, između ostalog, Kalajdžić.

Izložba “Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini” će biti otvorena do 7. juna ove godine.

U okviru manifestacije “Dani džemata i džamija” u Banjoj Luci će sutra s početkom u 11.00 sati biti održan prigodan program, u znak sjećanja na rušenje Ferhadije i drugih banjalučkih džamija. Također sutra, u Novim Miljanovcima, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Tešanj, bit će održana tradicionalna “Večer Kur’ana”, s početkom u 20.30 sati.

Obilježavanje godišnjice stradanja džematlija Grapske u Doboju planirano je za utorak, 10. maja, dok će 18. maja na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu biti održana tribina o značaju i ulozi ramazanskih džemata u dijaspori u očuvanju i promociji univerzalnih vrijednosti.

Tokom juna bit će održane promocije knjiga “Zvornik u osmansko doba” i “Prilozi iz kulture bosanskih muslimana”.

 

Preuzeto sa :Preporod.info