DARRYL LI – The universal enemy : Jihad, Empire, and the Challenge of Solidarity

DARRYL LI – The universal enemy : Jihad, Empire, and the Challenge of Solidarity

Priča Fadhila al-Hamdanija čini okosnicu knjige Darryla Lija o bosanskom džihadu. Porijeklom iz Iraka, Fadhil je u Jugoslaviju došao putem studentskih razmjena Pokreta nesvrstanih 1979. godine zbog studija metalurgije na Univerzitetu u Zenici. Nije planirao ostati zauvijek, ali rat s Iranom bjesnio je kući i želio je izbjeći regrutiranje. Oženio se mještankom Bošnjakinjom, dobio djecu i nastanio se u svojoj novoj domovini. Fadhil je izbjegao iračko-iranski rat, ali ne i rat u Bosni. Iako je kao stranac bio oslobođen vojne obveze, 1993. godine se prijavio u Armiju BiH kako bi “branio sebe i svoju djecu”. Pridružio se novoj jedinici koja se zvala Odred Elmudžahedina – poznatija kao Katiba – koju su osnovali, opskrbljivali i financirali uglavnom Arapi koji su došli u Bosnu kako bi podržali muslimane. Upravo je Katiba u fokusu Lijeve knjige uz pitanje: što je dovelo ovu raznoliku skupinu od preko hiljadu muslimana iz više desetina zemalja u borbu i smrt u Bosni? Li upoređuje džihadiste sa mirovnjacima plavih šljemova raspoređenim u Bosni i Hercegovini pod zastavom Ujedinjenih naroda. Dok se većina studija o džihadu tretira kao problem koji treba riješiti, Li je više zainteresiran za razumijevanje onoga što su džihadisti vidjeli kao rješenje. Upoređujući ih sa mirovnjacima, on tvrdi da se bosanski džihad najbolje shvata kao dio univerzalističkog političkog projekta, a ne kao rezultat kulturne patologije ili pogrešnog čitanja Svetog pisma.

Darryl Li je antropolog i advokat koji radi na sjecištu rata, zakona, migracija, carstva i rase s naglaskom na transregionalnim vezama između Bliskog istoka, južne Azije i Balkana.

Li je sudjelovao u parnicama proizašlim iz “Rata protiv terorizma” kao stranački savjetnik, amikus ili vještak, uključujući teme kao što su Guantánamo, materijalna potpora, denaturalizacija, useljenički pritvor i postupci azila.

Knjiga je napisana na 366 stranica, uz indekse, bilješke, bibliografske bilješke i rječnik, a objavio ju je Stanford University Press krajem 2020. godine.

“Usredotočeno na bosanski džihad i širi svijet, kako u to doba, tako i od tada, Univerzalni neprijatelj je originalan, autoritativan i veoma značajan. Ovo izvanredno postignuće usidreno je u jedinstvenoj kombinaciji vještina i osjećaja Darryla Lija, koje su istovremeno etnografske, pravne i jezičke.” (Brinkley Messick, Sveučilište Columbia)

“U ovoj duboko originalnoj knjizi Darryl Li oslikava živopisan portret džihadističkog univerzalizma i njegove mobilizacije za i protiv imperijalne moći. Kontroverzan i lijepo napisan, Univerzalni neprijatelj postavlja važna pitanja o zakonitosti, ponašanju i učincima globalnog nasilja u svim svojim oblicima.“ (Lauren Benton, Sveučilište Vanderbilt)

“Univerzalni neprijatelj kritički je osvrt i dobrodošao dodatak našim raspravama o radikalizaciji, islamizmu i transnacionalnoj politici.”  (Usman Butt, The New Arab)

“Ovo je važna i jedinstvena knjiga, knjiga koja se može preporučiti svima koji se zanimaju za džihad, Bosnu, GWOT, rasu i razlike u Europi ili univerzalizam … Univerzalni neprijatelj uspijeva osvijetliti ove proživljene projekte i zablude i jasno dati do znanja zašto i kako su oni važni za sve nas.” (Nadia El-Shaarawi, Međunarodni časopis za bliskoistočne studije)