Donacija knjiga Atik-Savskoj džamiji u Brčkom

Gazi Husrev-begova biblioteka, kao najveća i depozitna biblioteka Islamske zajednice u BiH, nastoji biti baza i podrška ostalim bibliotekama, kako onim afirmiranim, tako i onim u nastajanju, koje tek započinju svoj rad.  

Donacija bibliotečke građe je redovna aktivnost Gazi Husrev-begove biblioteke i u sklopu projekta “Susreti bibliotekara ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini“, kojem je ove godine prisustvovao i mr. Emir Hasanović, imam i glavni inicijator za osnivanje biblioteke Muderris Abdulgani Ibrahimbegović u Brčkom.

U ponedjeljak, 25.01.2021. godine, Gazi Husrev-begovu biblioteku su posjetili predstavnici biblioteke Muderris Abdulgani Ibrahimbegović iz Brčkog i tom prilikom Gazi Husrev-begova biblioteka je poklonila preko 600 vrijednih publikacija za ovu Biblioteku kako bi ona što prije ostvarila svoj trenutni cilj, a to je prikupljanje najmanje 5000 naslova.

Ova Biblioteka se nalazi u sklopu Atik-Savske džamije, koja je najstariji sakralni objekat u Brčkom. Ova džamija se nalazi u centru grada i proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Vrijedni imam ove džamije, mr. Emir ef. Hasanović, zajedno sa svojim džematom aktivno radi na brojnim projektima važnim za mještane Brčkog. Jedan od tih projekata bilo je i osnivanje kvalitetne biblioteke koja bi bila na usluzi svim građanima. Biblioteka nosi ime po Abdulganiju Ibrahimbegoviću (1875-1945), koji je nekada bio imam Atik-Savske džamije, te posljednji muderis (predavač) i upravnik brčanske Čačak medrese.

U sklopu svojih redovnih aktivnosti i dalje ćemo pružati svesrdnu podršku i pomoć, kako biblioteci Muderris Abdulgani Ibrahimbegović, tako i drugim bibliotekama u sklopu Islamske zajednice i šire.