Donacija knjiga za biblioteku ”Mehmed ef. Spahić” u Bosanskoj Dubici

Donacija knjiga za biblioteku ”Mehmed ef. Spahić” u  Bosanskoj Dubici

U utorak 10.02.2015. godine Gazi Husrev-begovu biblioteku su posjetili predstavnici omladinske biblioteke ”Mehmed ef. Spahić” iz Bosanske Dubice. To su bili voditelji spomenute biblioteke Nedim Krivdić i Fikret Delić, na čelu sa glavnim imamom Medžlisa IZ Bosanska Dubica Safet ef. Beganovićem i Zejnil ef. Latifovićem, glavnim imamom Medžlisa IZ Bosanska Gradiška.

S obzirom da se radi o jednoj mladoj biblioteci koja tek gradi svoj put i formira svoj bibliotečki fond, gosti su upriličili ovu posjetu kako bi se, uz obilazak, razgovor i konsultacije sa uposlenicima Gazi Husrev-begove biblioteke, upoznali sa načinom funkcioniranja njenih odjeljenja, fondova i usluga koje pruža.

Medžlis Islamske zajednice Bosanska Dubica osnovao je omladinsku biblioteku i čitaonu “Mehmed ef. Spahić” 14.02.2012. Biblioteku je svečano otvorio reisu-l-ulema IZ u BiH, Husein ef. Kavazović 19.08.2013. i zvanično je predao na korištenje omladini Bosanske Dubice.
 
Danas ova biblioteka broji više od 4000 knjiga, a njihov trenutni glavni cilj je prikupiti 5000 naslova kako bi ispunili uvjet za finansiranje Biblioteke iz budžeta RS.
 
Ova mlada biblioteka puno znači Bošnjacima u Bosanskoj Dubici. Vode je isto tako mladi ljudi puni entuzijazma i pozitivne energije, uz pomoć i podršku starijih. Njihova namjera i želja je da ova biblioteka sa čitaonicom, osim za čitanje i učenje, služi i za omladinska i međugradska druženja, promocije knjiga, organizacije tribina, održavanje dopunske i instruktivne nastave za učenike i studente,   i da, u širem smislu bude od   koristi prvenstveno mladima, ali i svim ostalim stanovnicima Bosanske Dubice.
 
Ovom prilikom Gazi Husrev-begova biblioteka poklonila je određen broj knjiga za ovu biblioteku kako bi ona što prije ostvarila svoj trenutni cilj, a to je prikupljanje najmanje 5000 naslova.