Gazi Husrev-begova biblioteka na IFLA WLIC 2022 kongresu

Gazi Husrev-begova biblioteka na IFLA WLIC 2022 kongresu

Svjetski bibliotečko-informacijski kongres IFLA WLIC je najznačajniji međunarodni stručni i naučni događaj iz područja bibliotečko-informacijskih nauka. Ova konferencija okuplja govornike i  stručnjake vezane uz svaki aspekt bibliotečke profesije, te informacijske stručnjake iz cijelog svijeta kako bi pomogli u postavljanju međunarodne agende i istraživali pitanja od interesa za globalno bibliotečko polje. WLIC kongres je također odlična prilika da svi naučimo lekcije jedni od drugih i kolektivno ojačamo svoj glas.

Delegati iz svake zemlje, iz biblioteka i srodnih institucija kao što su arhivi, galerije i muzeji, od nivoa učenika do nivoa direktora se ohrabruju da prisustvuju. Nijedna druga konferencija ne nudi isti praznik bibliotekarstva i mogućnosti za delegate da se umreže, diskutuju i uče jedni od drugih na međunarodnoj razini. Ove godine IFLA kongres je održan u Dublinu od 26.7. do 29.7.

U nedjelju su naši uposlenici Adnan i Ejla Ćurovac stigli u Dublin i isti dan posjetili poznatu biblioteku u Trinity Collegu pod nazivom „Old Library – The Long Room“ što je bilo divno iskustvo s obzirom na to da je u pitanju veoma stara biblioteka nevjerovatne arhitekture po kojoj je Dublin poznat u cijelom svijetu. U ponedjeljak su već imali planirane obaveze sa Goethe institutom koji je sufinansirao njihov odlazak na ovogodišnji kongres. Na sastanku su bile predstavnice Goethe instituta u Irskoj i Engleskoj, Oya Demirci i Gosia Cabaj, te učesnici Goetheovog i IFLA-inog projekta Emerging International Voices – Nilay Cevher iz Turske, Madiareni Suleiman iz Indonezije, Damilare Oyedele iz Nigerije i Rita Aleixo iz Portugala.

Sutradan, 26.7. prisustvovali su otvorenju ovogodišnjeg IFLA WLIC kongresa. Kongres je otvorila predsjednica ovog najznačajnijeg svjetskog udruženja bibliotekara, Barbara Lison. Na otvorenju je osim plana i programa kongresa predstavljen i domaćin, Republika Irska. Na otvorenju su se naši uposlenici susreli i sa direktorom Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, gospodinom Ismetom Ovčinom. Isti dan je u sjedištu Goethe instituta za naše uposlenike organizirana posebna radionica virtualne stvarnosti u bibliotekama. Radionicu je vodio Mika Johnson, idejni autor projekta „Infinite library“ koji spaja biblioteke sa prošlošću i budućnošću koristeći virtualnu stvarnost, sjene, zvukove i holograme. Navečer je organiziran prijem u Goethe institutu gdje su naši uposlenici prisustvovali lijepoj večeri i promociji rada Goethe instituta zajedno sa kolegama iz projekta Emerging international voices, ali i brojnim kolegama iz Goethe instituta iz cijelog svijeta i brojnim zvanicama, predstavnicima IFLA-e.

U srijedu, 27.7. otvorena je i poster sesija na kojoj se predstavila i Gazi Husrev-begova biblioteka. Naš poster se nalazio na poziciji broj 17 i bio je jedan od rijetkih primjera postera koji prikazuje odnos Orijenta i Okcidenta na jednom mjestu, kroz naš muzej. Imali smo veliki broj posjetitelja koji su bili veoma zainteresovani za naš poster i općenito za Bosnu i Hercegovinu. Nakon sesija su naši uposlenici otišli u posjet biblioteci i muzeju Chester Beatty u kojoj je zaposlena i velika prijateljica naše biblioteke, glavna konzervatorica Kristine Rose-Beers koja je naše uposlenike ugostila zajedno sa poznatim američkim bibliotekarom Davidom Hirschom, bibliotečkim savjetnikom biblioteke Mohammed bin Rashid u Dubaiju i njegovim prijateljem iz biblioteke u Abu Dhabiju.

U četvrtak je bio posljednji dan predavanja i sesija na IFLA WLIC kongresu. Adnan i Ejla Ćurovac su prisustvovali poster sesiji i nastavili sa izlaganjem našeg postera svim zainteresiranim posjetiteljima, kojih je bilo zaista mnogo. U 16:15 sati je bila završna ceremonija zatvaranja kongresa na kojoj su dodijeljene i nagrade najuspješnijim bibliotekarima članovima IFLA-e, ali i nagrada za najbolji poster IFLA WLIC kongresa 2022. Poster Gazi Husrev-begove biblioteke je osvojio prvo mjesto u konkurenciji od 174 postera iz cijelog svijeta što je zaista od ogromnog značaja za našu biblioteku, bibliotekarstvo u našoj zemlji, ali i cijelu državu Bosnu i Hercegovinu. Posteri su morali biti u okviru jedne od tema IFLA-ine petogodišnje strategije – Nadahnite, angažirajte, omogućite i povežite se, a posebno je bilo značajno to što je naš poster pokrio sve ove teme i da je to prepoznato od strane stručnog žirija. To je posebno naglašeno i u toku završne ceremonije prilikom proglašenja pobjednika. Ovo je prvi put da je ovu nagradu osvojila biblioteka iz Bosne i Hercegovine i to je zaista posebna čast. Naš trud i rad je prepoznat od strane svjetske bibliotečke zajednice, ali je ovom pobjedom cijela naša država postala vidljivija na mapi svijeta što je zaista značajno. Na ovu nagradu su svi uposlenici Biblioteke zaista jako ponosni jer je naša biblioteku predstavljena u najboljem svjetlu, a naš muzej knjige je na jedan način ponuđen kao inspiracija kolegama iz cijelog svijeta. Za Gazi Husrev-begovu biblioteku je osvajanje ove nagrade vrlo značajno jer su se informacijski stručnjaci sa svih kontinenata oduševili našom tradicijom dugom skoro pet stotina godina i svim onim što su kolege iz Biblioteke radile tokom ratnih godina u Bosni i Hercegovini da zaštite vrijednu bibliotečku i nebibliotečku građu koju smo imali u svojim fondovima, te nam se na ovaj način otvorio put za brojne saradnje i projekte sa kolegama iz cijelog svijeta za koje se nadamo da će u narednim mjesecima biti pokrenuti.

U petak, posljednji dan kongresa, naši uposlenici su išli u posjete bibliotekama Galwaya, prekrasnog gradića na zapadnoj obali Irske. Tu su posjetili Biblioteku „James Hardiman“ ili biblioteku Univerziteta Galway u Irskoj. Ona služi kao depozitna biblioteka za Republiku Irsku i prima obavezni primjerak. Biblioteka James Hardiman dom je širokog spektra kulturnih artefakata, posebno onih koji se odnose na historiju pozorišta. Pored toga, rukopisi koje je prikupio Daglas Hajd, prvi predsjednik Irske, deponovani su u biblioteci Jamesa Hardimana, kao i rukopis koji je lično donirao Džejms Džojs 1932. godine. Trenutno se radi na izgradnji nove zgrade za ovu biblioteku iznimno vrijednih fondova, koja posjeduje čak i laboratiju za 3D printanje. Druga biblioteka koju su posjetili ovom prilikom je Gradska biblioteka Ballinasloe u pokrajini Galwaya pod istim imenom. U sklopu samostana Sestara milosrdnica je 1864. godine sagrađena kapela, koja je graničila sa samostanom na zapadnoj strani. Samostan je zatvoren 2005. godine, a mjesto je kupilo Vijeće okruga Galway i u njemu je prije nekoliko godina otvorena predivna biblioteka. Ova biblioteka je mjesto susreta za cijelu zajednicu, a posebno je otvorena za migrante iz svih zemalja i prikuplja građu na svim jezicima svijeta. Posljednji projekat na kojem rade je projekat „otvorene biblioteke“ gdje bi korisnici dobili posebne propusnice pomoću kojih bi mogli biblioteku posjećivati i u satima kada u njoj nema osoblja. Posebno zanimljivo je i muzičko dvorište gdje se nalazi nekoliko instrumenata koji se slobodno mogu koristiti. Ovom posjetom i povratkom u Dublin, završene su sve obaveze vezane uz IFLA WLIC kongres koji je i ove godine bio na zaista zavidnom nivou.