Gazi Husrev-begovu biblioteku posjetila grupa djece iz zavoda „Mjedenica“

Gazi Husrev-begovu biblioteku posjetila grupa djece iz zavoda „Mjedenica“

Grupa učenika devetog razreda Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“, u petak 21.10.2022. godine posjetila je Gazi Husrev-begovu biblioteku petog dana manifestacije „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“, organizovane povodom obilježavanja tridesete godišnjice uspostavljanja UNESCO-vog programa „Pamćenje svijeta“.

U sklopu ove manifestacije organizovana je radionica pod nazivom „Ovo je i moje nasljeđe, ovo je i moja tradicija“, koju Biblioteka već duži niz godina priređuje za djecu iz posebnih društvenih kategorija. Cilj radionice je bio poticanje ljubavi i naklonosti prema našoj kulturnoj baštini i tradiciji, a posebno prema pisanom naslijeđu, kao i razvijanje osjećaja važnosti njegovog očuvanja.

Učenicima su, uz pomoć bibliotekara i konzervatora/restauratora te stručnog osoblja Zavoda, predstavljeni neki segmenti rada Biblioteke, u koje su i oni sami djelomično bili uključeni. Zajedno su obišli čitaonicu, Odjel za restauraciju i konzervaciju gdje su mogli vidjeti kako se  knjiga liječi, a u najvećem depou Biblioteke kako se knjiga signira, slaže u police, čuva i zadužuje.

Na kraju programa u Srednjoj sali, đacima i njihovoj stručnoj pratnji, obratio se direktor Biblioteke te im uručio certifikate o učešću u radionici uz prigodne poklone.