Generalni direktor Turskog državnog arhiva posjetio Gazi Husrev-begovu biblioteku

Generalni direktor Turskog državnog arhiva posjetio Gazi Husrev-begovu biblioteku

Gazi Husrev-begovu biblioteku je 20.10.2016. posjetio generalni direktor Turskog državnog arhiva gospodin Ugur Unal. U njegovoj pratnji bili su i: njegov zamjenik, gospodin Sabahettin Bayram, direktor Arhiva BiH gospodin Saša Klepić sa zamjenicima, direktor Historijskog arhiva Sarajevo gosp. Fuad Ohranović, ataše za kulturu Ambasade Republike Turske u BiH gosp. Soner Sahin, te gosp. Nusret Čolo iz Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH.

U okviru posjete gosti su obišli odjeljenja i fondove Biblioteke. Posebnu su pažnju posvetili Fondu rukopisa i Fondu osmanskog arhiva. 
Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke gosp. Osman Lavić je, u svojstvu domaćina, upoznao delegaciju sa dugom historijom i djelovanjem ove institucije. Posebno se osvrnuo na bogati Fond osmanskog arhiva te naglasio da on sadrži vrijedne dokumente izdate od raznih organa vlasti za vrijeme osmanske uprave u BiH. Među njima je 88 sidžila (protokola) Sarajevskog šerijatskog suda, 1100 vakufnama kao i drugi dokumenti kao što su vasijjetname, idžazetname, fermani, berati, hudžeti, fetve, senedi, itd. Sva ta dokumentacija je veoma važna za izučavanje historije BiH, ali i Republike Turske.
U tom kontekstu bilo je govora o međusobnoj saradnji u budućnosti na  projektima koji se tiču arhivistike i arhivske građe.