In memoriam Dinno Kasalo (1952 – 2023)

In memoriam Dinno Kasalo (1952 – 2023)

Dugogodišnji urednik i producent BHRT-a, reditelj brojnih nagrađivanih dokumentarnih filmova, Dinno Kasalo, preminuo je prije nekoliko dana u 71. Godini života u Konjicu.

Kasalo je bio majstor fotografije, reditelj brojnih dokumentarnih filmova i veliki zaljubljenik u prirodu. Njegovi filmovi rađeni su u artističkom maniru, a na domaćim i inostranim festvalima osvojili su brojne nagrade.

Penzionerske dane je često provodio na planini Prenj. Bio je neumoran borac za zaštitu vodenih bogatstava Bosne i Hercegovine, a posebno rijeka Neretve i Rakitnice. Svoj aktivizam i posvećenost prirodi i ljepotama BiH je ispoljavao i kroz svoje filmove i fotografije, koje je objavljivao na društvenim mrežama do posljednjeg dana života.

Dinno Kasalo je bio i saradnik Gazi Husrev-begove biblioteke. Pod njegovom rediteljskom palicom urađen je dokumentarni film “Sedam slova o Gazi Husrev-begovoj biblioteci” na osnovu autorskog teksta akademika Enesa Karića, a u produkciji BHRT-BHT1.  Radeći sa njim na tom projektu, imali smo priliku dobro ga upoznati. S velikim entuzijazmom danima je dolazio u Biblioteku i vršio istraživanja kako bi se adekvatno pripremio za snimanje filma. U duhu velikog profesionalca posvećivao je pažnju svakom detalju. Filozofski tekst autora Enesa Karića sa metafizičkom konstrukcijom, bilo je teško popratiti slikom i videom, ali Dinno Kasalo je to majstorki uradio.

Kada smo ga na kraju saradnje htjeli nečim počastiti u znak pažnje i zahvalnosti na predanom radu, nije čak prihvatio ni običan ručak koji smo mu ponudili. Tada je rekao: “Ovo je moj posao i posljednji film koji radim prije odlaska u penziju”.

U znak sjećanja na velikog reditelja, profesionalca i čovjeka Dinnu Kasala dijelimo ovdje dokumentarni film “Sedam slova o Gazi Husrev-begovoj biblioteci”, uz osjećaj tuge zbog rastanka, ali i zadovoljstva što smo imali priliku sarađivati sa njim.

Sedam slova o Gazi Husrev-begovoj biblioteci