Info-dan o EU fondovima u oblasti kulture

Info-dan o EU fondovima u oblasti kulture

Dana 11. novembra 2015. godine, u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, Ambasade Francuske u BiH i UNESCO kancelarijom u našoj zemlji, održan je Info-dan o fondovima Evropske unije u oblasti kulture.

Ovom događaju prisustvovali su i predstavnici Gazi Husrev-begove biblioteke, Šahsena Đulović- saradnica za odnose s javnošću i Madžida Smajkić – glavni restaurator i konzervator.

Info-dan je organiziran u zgradi Parlamenta BiH, a na samom početku prisutnima se obratio ministar civilnih poslova BiH, gospodin Adil Osmanović. On je istakao je je Info-dan prilika da se kulturni radnici i institucije kulture bolje upoznaju sa fondovima EU i načinima apliciranja, istakavši da je dosadašnja praksa pokazala da institucije kulture u BiH nisu povukle i koristile dovoljno tih sredstava.

Pored njega obratila se i ambasadorica Francuske – Kler Bodoni, šef Kancelarije  UNESCO-a – Siniša Šešum,   nakon čega su gosti predavači iz Francuske prezentirali svoja iskustva učešća u programima EU. Također je predstavljen tematski poziv za kulturu o okviru programa Horizont, kao i uspješni   projekti koji su dobili podršku iz programa Kreativna Evropa.
Nadati se je da će institucije kulture u BiH u narednom periodu zajedno i organizirano raditi na kulturnim projektima kojima će aplicirati za sredstva iz fondova Evropske unije.