Izložba „Blagodarja medresa“

Izložba „Blagodarja medresa“

U okviru projekta Tezkiretnama, koji je odnedavno pokrenuo Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 05. novembra 2021. godine, u Banskom dvoru u  Banjoj Luci održan je simpozij „Reisu-l-ulema hafiz Ibrahim ef. Maglajlić – život i djelo“, kojim je obilježeno 160 godina od njegovog rođenja. Na kraju simpozija Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, u jednodnevnoj formi, predstavila je izložbu „Blagodarja medresa“, autora Ruhulaha Hodžića i Mehe Manjge. Izložbu je, svojim svečanim govorom, otvorio banjalučki muftija Nusret-ef. Abdibegović.

Izložba „Blagodarja medresa“ svjedoči o višestoljetnoj privrženosti ovdašnjih muslimana vjeri, kroz njihov odnos prema pismenosti i nauci. Postavka je podijeljena na pet tematskih cjelina: Historijat nastanka i razvoja medresa na ovim prostorima; Arhitektura, kompleksi i nastavni planovi i programi medresa; Specifičnosti odgojno-obrazovnog rada medresa; Uspjeh i društveni doprinos alumnista medresa; i Alumnisti medresa na različitim fakultetima u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Na 48 izložbenih panela, mogao je biti predstavljen samo jedan mali dio raskošne, velike i sveukupne povijesti medresā. Profesori, alumnisti, učenice i učenici medresā, već stoljećima, promoviraju islamske i univerzalne vrijednosti utemeljene na Istini, Dobru i Ljubavi. Ova izložba, stoga, prikazuje samo dio blagodarja koja su ovom narodu i podneblju u cjelini podarile medrese.

Ovom prilikom Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu poklonila je Muftijstvu banjalučkom reprint izdanje Menšure reisu-l-uleme hfz. Ibrahima-ef. Maglajlića.