Okrugli sto – Biblioteke i kolekcionari

Okrugli sto – Biblioteke i kolekcionari

Okrugli sto „Biblioteke i kolekcionari“  održan je danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu sa početkom u 10:30 sati. Ovaj događaj dao je uvid u bogatstvo i važnost knjiga, istražujući odnos između knjiga i njihovih vlasnika, kao i doprinos kolekcionara bibliografskom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

Ovaj okrugli stol održan je povodom Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama.

Uvodničarka i moderatorica okruglog stola bila je prof. dr. Senada Dizdar sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a na okruglom stolu svoje stručno znanje i iskustvo su podijelili prof. dr. Asim Zubčević sa Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, dr. sci. Enes Kujundžić, mr. Narcisa Puljek-Bubrić iz  Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića i naša uposlenica, magistrica Ejla Ćurovac.

Prisutnima se prvo obratio dr. sci. Enes Kujundžić koji je prisutne upoznao sa izvanrednim doprinosom kolekcionara knjiga Osmana Asafa Sokolovića bibliografiji Bošnjaka, istražujući važnost privatnih kolekcija u razvoju kulturnog naslijeđa, sa posebnim osvrtom na važnost bibliografije kao discipline. Mr. Narcisa Puljek-Bubrić je u svom izlaganju „Od privatne zbirke do javnog dobra“ predstavila put od privatnih zbirki do javnog dobra, pružajući uvid u proces transformacije privatnih kolekcija u kulturnu baštinu sa posebnim osvrtom na Bošnjački institut, a prof. dr. Asim Zubčević je govorio o temi „Knjige i njihovi vlasnici prema sarajevskim kasam defterima: 1707 – 1828“. U svom izlaganju „Vrijedne privatne kolekcije u fondovima Gazi Husrev-begove biblioteke“ magistrica Ejla Ćurovac je podijelila sa prisutnima znanje o vrijednim privatnim kolekcijama koje su postale dio bogatstva Gazi Husrev-begove biblioteke, naglašavajući važnost čuvanja i dijeljenja kulturnog blaga.

Zaključak ovog okruglog stola je da se bibliotečka zajednica mora što bolje uvezati i da je neophodno što više raditi na tome da se biblioteke otvore zajednici i upoznaju zajednicu sa blagom koje čuvaju u svojim fondovima.