Međunarodna konferencija ”Genocid u Srebrenici: Ka trajnom sjećanju”

Međunarodna konferencija ”Genocid u Srebrenici: Ka trajnom sjećanju”

Povodom 20-te godišnjice genocida u Srebrenici, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, organizuje međunarodnu naučnu konferenciju ”Genocid u Srebrenici: Ka trajnom sjećanju.”

Povodom 20-te godišnjice genocida u Srebrenici, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, organizuje  međunarodnu naučnu konferenciju ”Genocid u Srebrenici: Ka trajnom sjećanju.” Konferencija ima za cilj da ukaže na važnost memorijalizacije genocida i kolektivnog sjećanja. Izlagači su domaći ali i strani eksperti kao i odabrani učesnici koji su se bavili ratom i genocidom u Bosni i Hercegovini. Vrijednost ove konferencije je što će ukupno 27 izlagača naučnika koji se bave memorijalizacijom Holokausta kao i genocida u Ruandi biti prisutni. Time ova konferencija nudi i komparativni pristup. Planirane sesije će sagledati genocid iz različitih perspektiva: sociološke, pravne, političke i historijske.
Uvodničari konferencije su: Sir Geoffrey Nice, Dr. Azmi Waqar i Amor Mašović.
Pored navedenih uvodničara, svoje prisustvo na konferenciji potvrdili su i Sonja Biserko, Marko Atilla Hoare, Samuel Totten, Jonathan Weiss, Talis Miches i mnogi drugi.
Ovu konferenciju pratit će i dragocjena izložba Muhameda Mujkića čije fotografije prikazuju masovne grobnice u cijeloj Bosni i Hercegovini i svjedoče sistematskom istrebljenju Bošnjaka.
Otvaranje izložbe zakazano je za 11. maj 2015. godine u 19:10h u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.
Konferencija će se održati 12. i 13. maja, u prostorijama Velike sale u Gazi Husrev-begove biblioteke, Sarajevo.
Program Konferencije možete pronaći ovdje.