OBILJEŽEN DAN KORISNIKA GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE U SARAJEVU

OBILJEŽEN DAN KORISNIKA GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE U SARAJEVU

U utorak, 8.1.2019. godine, već petu godinu zaredom, obilježen je Dan korisnika Gazi Husrev-begove biblioteke. Tom prilikom prisutnima se obratio šef službe za korisnike Hazim Lepir, koji je okupljenim članovima Biblioteke poželio uspjeh u radu i školovanju i pozvao ih da i dalje budu redovni članovi Biblioteke. Kao i svake godine, dodijeljene su nagrade najredovnijim korisnicima, a to su: Mehmed Omerbašić – student Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Kerim Kruščica – student Pravnog fakulteta u Sarajevu, Amar Džafić – student Pravnog fakulteta u Sarajevu, Fahrija Dacić – studentica Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, Alija Dautović – student Pravnog fakulteta u sarajevu. Oni su dobili besplatne godišnje članarine i poklon pakete knjiga kao vid priznanja za redovnost, marljiv rad i privrženost Biblioteci i knjizi.
Kada je riječ o korištenju čitaonice i fondova Gazi Husrev-begove biblioteke, zabilježeno je da je u 2018. godini učlanjeno 790 korisnika, od kojih 442 nova korisnika, a ostalo su korisnici koji su obnovili svoje članstvo. Potrebno je istaći da je krajem 2018. godine zabilježeno da je ukupan broj korisnika Gazi Husrev-begove biblioteke bio 7.372.
U čitaonici je evidentirano oko 15.000 korisničkih posjeta, najviše u periodu mjeseca juna. Veoma bitan podatak je da je početkom 2018. godine otvorena Digitalna biblioteka, gdje je digitalizirana naša periodika i časopisi kako bi korisnici imali lakši pristup, tako da tačan broj korisnika naše biblioteke nije moguće znati. U toku protekle godine evidentirano je više od 2.200 isporučenih naslova.

S ponosom možemo reći da nam svoje povjerenje poklanjaju učenici, studenti, istraživači, penzioneri i svi ljubitelji knjige iz naše zemlje, ali i iz inostranstva. Trudimo se da obezbijedimo što bolju uslugu i ambijent, te da naši korisnici budu u potpunosti zadovoljni.