Održan webinar „Open Access, infodemics and Libraries : Exploring the global equity of science“

Održan webinar „Open Access, infodemics and Libraries : Exploring the global equity of science“

Webinar pod naslovom „Open Access, infodemics and Libraries : Exploring the global equity of science“ održan je 26.5.2021. godine u online okruženju. Organizator ovog webinara bili su Goethe institut i IFLA, a organizacijski komitet je bio sačinjen od 6 bibliotekara iz projekta Emerging international voices (Ejla Ćurovac iz Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, Damilare Oyedele iz organizacije Library Aid Africa u Nigeriji, Madiareni Sulaiman iz Naučnog instituta Indonezije, Rita Aleixo iz biblioteke Assembleia da República u Lisabonu, Naomi Smith sa Univerziteta u Istočnom Londonu, Nilay Cevher sa Hacateppe univerziteta u Ankari), i predstavnika IFLA-e i Goethe instituta Gosie Cabaj i Stephena Wybera.

Izlagači na ovom webinaru su bili Tina Purnat iz WHO-a, Victor Ejechi iz organizacije StatiSense, Feđa Kulenović sa katedre za informacijske nauke Filozofskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Yasar Tonta sa Univerziteta Hacateppe i Dr. Dasapta Erwan Irawan, sa Tehnološkog instituta u Bandungu.

Teme webinara su bile otvoreni pristup, infodemija i biblioteke, te jednakost u mogućnosti pristupa relevantnim i tačnim sadržajima, što je dovelo do izuzetno konstruktivne i zanimljive diskusije i veoma korisnih savjeta za informacijske stručnjake širom svijeta.

Snimak webinara možete pogledati na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=fPwwVFtQ3c0