Održana edukativna radionica za jetime u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Održana edukativna radionica za jetime u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

U povodu dolaska mjeseca Ramazana, a u okviru obilježavanja 480 godina postojanja i rada, Gazi Husrev-begova biblioteka je i po drugi put organizirala radionicu za djecu ”Ovo je i moje pisano naslijeđe i moja tradicija”.

Radionica je organizirana u saradnji sa Humanitarnom organizacijom Hasene koja stipendira i pruža podršku ugroženim kategorijama društva, posebno djeci bez roditelja. Tako su učesnici ovogodišnje radionice bili jetimi, stipendisti ove organizacije uzrasta od 10 do 14 godina.

 

 

Djeca su bila podijeljena u tri tima: bibliotekarski, restauratorski i digitalizacijski tim, a voditelji timova su bili uposlenici Biblioteke. Tako su ova djeca na jedan dan bili mali bibliotekari, restauratori i informatičari, a po završetku radionice imali su zadatak prezentirati ono što su naučili i iznijeti svoja iskustva i zapažanja. Učesnici su kroz ovu aktivnost mogli naučiti šta je to kulturna baština, pisano naslijeđe, digitalizacija, restauracija, skeniranje bibliotečke građe, zavođenje knjiga, proces učlanjivanja u Biblioteku, itd, te im je na taj način omogućeno upoznavanje sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom kao najstarijom kulturnom institucijom u BiH i njeno svakodnevno funkcioniranje. Ono što je najvažnije jeste da su uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke kroz ovaj vid aktivnosti iskazali ovoj kategoriji djece svoju pažnju, gostoprimstvo i empatiju. To je istakao i direktor Biblioteke, mr. Osman Lavić u svom pozdravnom obraćanju u svojstvu domaćina, ali i na kraju, čestitavši svima na uspješno realiziranoj radionici.

 

 

 

 

Završni dio programa bio je posvećen dočeku mjeseca Ramazana, pa su svi prisutni poslušali prigodnu pripovijetku iz knjige “Ramazanske priče” književnika Alije Nametka, a nakon toga djeci su podijeljeni ramazanski pokloni i certifikati za učešće u radionici.
Da bi predramazanska atmosfera bila još ljepša, potrudili su se članovi hora Derman koji su izvedbom ilahija i duhovnih pjesama obogatili ovaj program. Posebno je bilo upečatljivo zajedničko izvođenje pjesme “Ramazan” uz koju su i djeca i odrasli iskazali svoje uzbuđenje i ushićenost zbog dolaska ovog odabranog mjeseca.