Online izložba „Ramazan u tradiciji Bošnjaka“

Muslimani ovogodišnji ramazan dočekuju u vanrednim okolnostima u kojima pandemija koronavirusa utječe na izmjenu uobičajenih praksi specifičnih za ovaj mjesec kao što su: zajednički iftari, sehuri, mukabele, teravih namazi, mevludi i slično.
Kriza je prisilila muslimane da pronađu nove pristupe tradicionalnim aktivnostima i sadržajima u skladu sa novim okolnostima.
S tim u vezi i Gazi Husrev-begova biblioteka je svoje djelovanje prilagodila online okruženju, te je u povodu nastupajućeg mjeseca posta pripremila online izložbu pod nazivom „Ramazan u tradiciji Bošnjaka”.
Cilj izložbe je predstaviti javnosti izbor iz vrijedne građe Gazi Husrev-begove biblioteke (fotografije, arhivski dokumenti, rukopisi, isječci iz periodičnih i serijskih publikacija…) koja na autentičan način svjedoči o bogatom vjerskom životu u ramazanu, koji je duboko ukorijenjen u bošnjačkoj tradiciji.
U okviru 14 panela obrađene su različite teme koje se odnose na tradiciju Bošnjaka u ramazanu, pripremu za doček ramazana, sehur, iftar, mukabele, teravih-namaz, itikaf, zekat i sadekatul-fitr, ramazanske svečanosti u mubarek noćima, ramazansku praksu (džer), ramazanske čestitke i ramazanske dove.

Autori izložbe su uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke: Fatima Tinjak, Izudina Zukorlić, Amela Lepir, Madžida Smajkić, Amina Kadribegović Mehić, Hamza Lavić, Meho Manjgo, Ruhulah Hodžić i Mustafa Berhamović. Tehničko rješenje: Ali Drkić.
Radi boljeg prikaza na mobitelu molimo vas da instalirate Prezi Viewer aplikaciju za Android ili Iphone ili pregledajte u Chrome pregledniku koristeći ovaj link.

 

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!