Ovo je i moje pisano naslijeđe i moja tradicija – 2022.

Ovo je i moje pisano naslijeđe i moja tradicija – 2022.

U povodu dolaska mjeseca ramazana, Gazi Husrev-begova biblioteka je 30.3.2022. godine organizirala već tradicionalnu radionicu pod nazivom „Ovo je i moje pisano naslijeđe i moja tradicija“.

Ovaj put gosti Biblioteke su bili učenici Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo, a cilj radionice je bio izgradnja ljubavi i naklonosti prema našoj kulturnoj baštini i tradiciji, a posebno prema pisanom naslijeđu, kao i razvijanje osjećaja važnosti njegovog očuvanja.

Djeca su zajedno sa uposlenicama Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Šahsenom Đulović i Fatimom Tinjak obišli Biblioteku, Muzej knjige, odjele za restauraciju i konzervaciju knjiga, depoe Biblioteke, nakon čega je u Srednjoj sali održan kraći program za njih. Djeci i njihovim profesoricama se obratio direktor Gazi Husrev-begove biblioteke, mr. Osman Lavić koji je iskazao zadovoljstvo što smo imali priliku ugostiti ove izuzetno drage i vrijedne mlade ljude, te je naglasio kako je Gazi Husrev-begova biblioteka tu za njih i da se nadamo da će u doglednoj budućnosti oni biti korisnici naših fondova i čitaonica.

Poseban dio današnje radionice je bilo izvođenje pjesme “Sarajevo ljubavi moja” na znakovnom jeziku, koju je izvela predivna i veoma perspektivna Alma Mujanović zajedno sa djecom iz Centra, a posebne emocije je izazvala promocija ilahije “Ramazansko veče” koju je na znakovnom jeziku po prvi put, također, izvela Alma Mujanović. Inače, ona je jedna od rijetkih osoba sa oštećenjem sluha u BiH koja je završiila fakultet i magistrirala. Uz to je pohađala IT akademiju i savladala informatičke vještine,te je trenutno zaposlena u jednom grafičkom studiju u Sarajevu. Aktivistica je, tumač znakovnog jezika na sportskim i kulturnim manifestacijama, vodi FB profil Znak za riječ, i bori se za inkluziju osoba sa oštećenjem sluha u sve sfere društva.

Ovo druženje u Biblioteci je upotpunjeno podjelom članskih kartica i ramazanskh poklona učenicima Centra.