Posjeta državne delegacije Republike Turske

Posjeta državne delegacije Republike Turske

U subotu, 23. septembra 2017. godine, Gazi Husrev-begovu biblioteku posjetila je državna delegacija Republike Turske, predvođena zamjenikom premijera gosp. Hakanom ÇavuŠŸoÄŸluom. U njegovoj pratnji bili su i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, član upravnog odbora Fondacije za streličarstvo Republike Turske i sin turskog predsjednika Bilal Erdogan, koordinator TIKE (Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj) za Balkan i Jugoistočnu evropu Ömer Faruk Alımcı i direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre Mehmet Akif Yaman.
Gosti su posjetili novootvoreni muzej Gazi Husrev-begove biblioteke, gdje su imali priliku upoznati se sa najreprezentativnijim pisanim kulturnim naslijeđem koje ova institucija baštini.
Izrazili su zadovoljstvo naporima uprave Biblioteke na obradi i očuvanju rukopisne zbirke u toku agresije na BiH, kao i aktivnostima i uslovima rada koje Gazi Husrev-begova biblioteka trenutno nudi svojim korisnicima.
Posebno su se osvrnuli na muzejsku zbirku mushafa GHB, ocijenivši da se radi o jedinstvenoj kolekciji, čiji značaj daleko prevazilazi okvire naše države.