Posjeta zamjenika ministra za vjerska pitanja Kraljevine Saudijske Arabije

Posjeta zamjenika ministra za vjerska pitanja Kraljevine Saudijske Arabije

Dana 14. novembra 2019. godine, u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu održano je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Ministarstva za vjerske poslove Kraljevine Saudijske Arabije. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i zamjenik ministra za vjerska pitanja Kraljevine Saudijske Arabije Muhammed Abdulvahid el-Arifi potpisali su Memorandum koji je, kako je istakao uvaženi reisu-l-ulema Kavazović, ”samo nastavak jedne zaista plodonosne saradnje između Islamske zajednice u BiH i Kraljevine Saudijske Arabije”.
Nakon potpisivanja Memoranduma, zvanice je pozdravio i direktor Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Osman Lavić, te su zajedno obišli Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu. Tom prilikom obišli su muzej GHB, Odjel za konzervaciju i restauraciju, depoe, te izložbu ”Blago koje traje”.
Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Osman Lavić je goste upoznao sa historijatom Biblioteke, sa najvažnijim aktivnostima na polju prikupljanja, obrade, katalogizacije, zaštite knjiga, kao i o najvažnijim aktivnostima na polju promocije obrazovanja, kulture, historije i tradicije.
Zamjenik ministra za vjerska pitanja Kraljevine Saudijske Arabije Muhammed Abdulvahid el-Arifi se nakon obilaska Gazi Husrev-begove biblioteke posebno zahvalio direktoru mr. Laviću i uposlenicima Biblioteke na čuvanju islamskog kulturnog naslijeđa.
Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Osman Lavić je gostima iz Kraljevine Saudijske Arabije ovom prilikom poklonio reprint rukopisa Mushaf Fadil-paše Šerifovića.