Promocija izdanja Gazi Husrev-begove biblioteke u Prnjavoru i Banjoj Luci

Promocija izdanja Gazi Husrev-begove biblioteke u Prnjavoru i Banjoj Luci

Dana 19. februara 2024. godine upriličene su dvije promocije izdanja Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu i njene digitalne biblioteke. Promotori su bili uposlenici Biblioteke  Hamza Kurtanović, Meho Manjgo i Ruhulah Hodžić.

Prva promocija održana je u Gradskoj džamiji u Prnjavoru gdje se na kraju promocije skupu obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor, Fikret-ef. Čelenka, koji je između ostalog kazao: „Ono što me posebno raduje jeste što smo danas imali priliku čuti i određene podatke koji su isključivo vezani za sam Prnjavor, o važnosti i značaju odrađenih ličnosti koje su živjele i djelovale na području Prnjavora. Zatim i činjenica da Gazi Husrev-begova biblioteka čuva prijepis djela koje je prepisano 1573. godine u Istanbulu, a bilo je u vlasništvo i čuvano kod našeg hafiza rahmetli Muharem-ef. Čandića.“

Nakon Prnjavora promocija izdanja i digitalne biblioteke upriličena je u Gazanferiji džamiji u Banjoj Luci gdje su promotori predstavili historijat Biblioteke, njena raritetna izdanja, te su  učenicima i učenicama medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ detaljno predstavili način rada digitalne biblioteke kao nezaobilaznog izvora pri njihovom pisanju eseja, seminarskih i maturskih radova. U okviru digitalne biblioteke, koja do sada bilježi više od 400.000 posjeta, pohranjeno je gotovo 2000 naslova iz fonda serijskih publikacija, te značajan broj monografskih publikacija i druge raznovrsne arhivske i rukopisne građe.