Promocija Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke i otvorenje izložbe ”Blago koje traje” u Zagrebu

Promocija Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke i otvorenje izložbe ”Blago koje traje” u Zagrebu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, utorak, 4.09.2018. u 18:00 sati

U auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu će u utorak,   4.09.2018, biti upriličena Promocija Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu i svečano otvorenje izložbe ”Blago koje traje”.
Ovo je prvo predstavljanje Gazi Husrev-begove biblioteke, jedne od najstarijih kulturnih institucija u Evropi, kulturnoj javnosti u Republici Hrvatskoj. U okviru ovog kulturnog događaja biće promovirana Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke koja je izdata prije dvije godine, kada je ova institucija obilježila 480 godina svog postojanja i rada. Tekstovi Monografije pružaju uvid u riznice rukopisne i druge bibliotečke građe Gazi Husrev-begove biblioteke, te u događaje, aktivnosti, procese i ljude, koji su, radeći zajedno na očuvanju i razvoju pisanog blaga Bosne i Hercegovine, postali dio njene bogate historije.
Na promociji će govoriti: prof. dr. Hilmo Neimarlija, akademik Enes Karić, muftija zagrebački akademik Aziz ef. Hasanović, i mr. Osman Lavić.
Prisutnima će se obratiti i ravnateljica Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu dr. Tatijana Petrić u svojstvu domaćina i predstavnika suorganizatora.

Osim promocije, biće otvorena i izložba ”Blago koje traje“, autora Osmana Lavića, bibliotečkog savjetnika i Fatime Tinjak, bibliotekara Fonda orijentalistike. O izložbi će govoriti prof. dr. Aida Abadžić-Hodžić sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Panelima i izložbenim eksponatima će biti predstavljeni svi segmenti bibliotečke građe Gazi Husrev-begove biblioteke, koji zajedno predstavljaju zaokruženu cjelinu onog što ovu instituciju čini prepoznatljivom u cijelom svijetu. Cilj izložbe “Blago koje traje” jeste da se slikom i riječju predstavi duhovno i kulturno bogatstvo koje ova institucija već stoljećima   kontinuirano čuva.
Izložba će biti otvorena za posjete do 15.09.2018.godine.
Prisutni će na promociji i otvorenju izložbe moći poslušati i nekoliko tradicionalnih bosansko-hercegovačkih pjesama – sevdalinki u izvedbi vokalnog soliste Latifa Moćevića.

Pozivamo sve zainteresirane da prisustvuju ovom nesvakidašnjem kulturnom događaju.

NEŠTO VIŠE O GAZI HUSREV-BEGOVOJ BIBLIOTECI
Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu jedna je od najstarijih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini. Utemeljena je 08. januara 1537. godine i od tada kontinuirano služi misiji radi koje je osnovana. Od tada pa sve do danas, kada je obilježeno 480 godina njenog postojanja, Biblioteka je imala značajnu ulogu u kulturnom i naučnom životu Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Nekoliko puta je iz različitih razloga i preseljavana sve dok nedavno nije vraćena kompleksu Gazi Husrev-begovih vakufa, gdje je prvobitno i osnovana.
Trenutačno Biblioteka u svom posjedu broji preko stotinu hiljada bibliotečkih jedinica u obliku rukopisa, štampanih knjiga, časopisa i različitih historijskih dokumenata na arapskom, turskom, perzijskom, bosanskom/hrvatskom/srpskom i drugim evropskim jezicima. Posebno je značajna njena rukopisna zbirka u kojoj se nalazi 10.585 kodeksa rukopisa i u njima oko 20.000 djela iz islamskih i jezikoslovnih nauka, lijepe književnosti, misticizma, filozofije, etike, logike, historije, geografije, medicine, veterine, matematike, astronomije, astrologije, te prirodnih i okultnih nauka. Ova je zbirka upisana i u UNESCO Registar ”Pamćenja svijeta”.

Značajan broj ovih rukopisa predstavljaju raritetne i unikatne primjerke, kao što su autografi, prijepisi kolacionirani s autografom, prijepisi nastali u 12. ili 13. stoljeću, zatim rukopisi prepisani za života autora ili neposredno nakon njegove smrti, rukopisi koji se ističu kaligrafski ispisanim tekstom djela, raznim vrstama iluminacija i rukopisi sa posebno urađenim kožnim povezom.
Informacije:

www.ghb.ba
info@ghb.ba
+38733238152