Studentska posjeta Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Studentska posjeta Gazi Husrev-begovoj biblioteci

U okviru redovnih nastavnih aktivnosti na predmetu Uvod u mediologiju, studenti prve godine master studija Odsjeka za žurnalistiku/komunikologiju, danas su posjetili Gazi Husrev-begovu biblioteku.

Studente i predmetnu asistenticu mr. sc. Enitu Čustović dočekala je i kroz Biblioteku vodila Šahsena Đulović, saradnik za odnose s javnošću. U ugodnom i prijateljskom ambijentu, studenti su imali priliku obići čitaonicu, Odjel za restaruraciju, najveći depo gdje je smješten Evropski fond i Fond štampanih knjiga na orijentalnim jezicima, Muzej, Veliku konferencijsku salu i galeriju. Fatima Tinjak, bibliotekar na Fondu specijalnih zbirki, upoznala je studente sa načinom skladištenja i čuvanja knjiga u depou te im pokazala jednu od najstarijih štampanih knjiga. U Odjelu za restauraciju, studentima je o postupku i procesu konzervacije i restauracije govorila mr. Madžida Smajkić, konzervator-restaurator. U Muzeju, studenti su imali priliku vidjeti reprint izdanje najstarijeg rukopisa koji se čuva u Gazi Husrev-begovoj biblioteci (djelo “Ihya ulumi – d-din”, od Gazalija, prepisano 1106. godine), ručno rađene globuse koje je napravio Salih Hadžihusejnović Muvekkit 1881. godine, reprint izdanja lijepih kaligrafskih primjeraka rukopisa, i još mnoge unikatnosti. Saradnik za odnose s javnošću, Šahsena Đulović, predstavila je i izložbu posvećenu obilježavanju 500. godina od dolaska Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne.

Posjeta je označena kao nastavak lijepe saradnje, a studenti su ponijeli dragocjena iskustva iz posjete jedinstvenoj ustanovi kulture u Bosni i Hercegovini.

 

Preuzeto sa stranice FPN-a: Link