Svečano otvaranje izložbe „Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini“

Svečano otvaranje izložbe „Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini“

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu će u petak,  6.05.2022., sa početkom u 14:00 sati, organizirati Svečano otvaranje izložbe „Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini“  koja je priređena u povodu obilježavanja 7. maja – Dana džamija.

Izložbu su pripremili uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke, uz mentorstvo prof. dr. Ismeta Bušatlića, a svojim svečanim obraćanjem će je otvoriti zamjenik reisu-l-uleme IZ u BiH, prof.dr. Enes Ljevaković.

 

O IZLOŽBI:

Džamije koje su izgradili osmanski sultani imaju poseban značaj u osmanskoj arhitekturi i nazivaju se Atik, Časna, Hunkjar, “selatin” ili “sultanske džamije”. Neke od njih su izgradili sultani u samoj prijestolnici Carstva ili u osvojenim pokrajinama i bile su simboli ekonomske moći, vjerskih osjećaja, svjetovne vlasti, pogleda na svijet i umjetničke sklonosti. U Bosni osmanskog perioda podignuto je preko 80 takvih sultanskih džamija za vrijeme vladavine i na ime 12 sultana od polovine XV do polovine XIX stoljeća. Mnoge su tokom vremena porušene, neke od njih obnavljane, a od nekih su ostale samo zidine u tvrđavi, minaret ili prazan prostor na kojem su bile izgrađene. Ovom izložbom su predstavljene sultanske džamije koje su sačuvane i obnovljene te i danas uglavnom služe svojoj svrsi.