Team building uposlenika Gazi Husrev-begove biblioteke

Team building uposlenika Gazi Husrev-begove biblioteke

Uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu su u četvrtak, 8. septembra. 2022. godine organizirali team building. Tom prilikom su posjetili Prusac i obišli nekoliko historijskih lokaliteta na tom području. Odmah po dolasku u Prusac dočekao ih je domaćin Sakib ef. Began, imam Handanagine džamije koji ih je upoznao sa činjenicama, predajama i raspoloživim podacima o Pruscu, gradu koji je važio i važi za centar duhovnosti, učenosti i učenih u Bosni i Hercegovini.

Obilazak Prusca započeo je posjetom Handanaginoj džamiji izgrađenoj 1617. godine koja je 2005. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Osim sakrivene unutrašnje kupole, ukrasnih lajsni u sedam boja, kamenih zidova u koje su uzidani zemljani ćupovi radi akustičnosti prostora, njenu unutrašnjost krase i posebne keramičke levhe neprocjenjive vrijednosti.

Nakon Handanagine džamije uposlenici Biblioteke su obišli staru prusačku tvrđavu, gdje je domaćin govorio o nastanku Prusca, njenim prvim stanovnicima, kapiji grada koja se zvala Hendek, sahat kuli i drugim objektima koji su nekad činili grad Prusac. U nastavku posjete, obišli su Ajvaz-dedino turbe, prusačku musallu, a nakon toga i Ajvatovicu, tj. Ajvaz-dedinu stijenu. Na povratku su posjetili džamiju i medresu Hasana Kafije Prušćaka gdje su uposlenici imali priliku slušati o ovom velikom bošnjačkom alimu i misliocu, koji je nesumljivo bio najznamenitiji učenjak svoga vremena na području čitavog Bosanskog ejaleta.

Ovaj jednodnevni izlet bio je prilika da se uposlenici druže i jačaju svoj kolektiv, a ujedno da zajedno uče, saznaju i upoznaju bogatu historiju Bosne i Hercegovine.