U povodu obilježavanja 30. godišnjice UNESCO Registra Memory of the World: Manifestacija „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“

U povodu obilježavanja 30. godišnjice UNESCO Registra Memory of the World: Manifestacija „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu u svom radu i planskim aktivnostima posvećuje veliku pažnju afirmaciji i promociji kulturno-povijesne baštine Bosne i Hercegovine. Svake godine Biblioteka organizira veliki broj različitih naučnih, kulturnih, edukativnih programa kojima daje svoj doprinos u proučavanju, razumijevanju, afirmaciji i promociji BH povijesti, tradicije, kulture i identiteta. U želji da još više i bolje djeluje u tom pravcu, i ove godine Biblioteka je pripremila veliki broj sadržaja, a jedan od najznačajnijih predstavlja manifestacija „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“, koja će se održati od 17. do 21. oktobra 2022. godine.

Manifestaciju „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“  Biblioteka organizira u okviru obilježavanja tridesete godišnjice uspostavljanja UNESCO registra „Memory of the World“,  u koji je upisana i rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke. UNESCO Program Memory of the World pokrenut je 1992. godine, a najznačajniji katalizator za ubrzanje pokretanja bilo je uništavanja dokumentarne baštine u Bosni Hercegovini za vrijeme rata, a posebno razaranje Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, odnosno razaranje Vijećnice Grada Sarajeva. Ove godine, kada UNESCO obilježava tridesetu godišnjicu pokretanja Memory of the World, Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu se pridružila obilježavanju.  Biblioteka je pripremila petodnevnu manifestaciju sa desetak različitih programa, od kojih su neki programi osmišljeni i usmjereni prema različitim kategorijama našeg društva, prema djeci iz socijalno ugroženih kategorija; učenicima osnovnih i srednjih škola; studentima; kulturnim i naučnim djelatnicima; bibliotekarima, arhivistima, konzervatorima i restauratorima.

U okviru ove manifestacije, u trajanju od pet dana, Gazi Husrev-begova biblioteka je pripremila dvije izložbe, stručna predavanja iz oblasti bibliotekarstva i arhivistike, iz oblasti zaštite i promocije baštine, predavanja i prezentacije dokumentarne baštine GHB, književno večer, dan filma, radionicu za djecu, debatno takmičenje učenika srednjih škola. Također će u okviru trajanja ove manifestacije biti besplatan ulaz u Muzej knjige (Muzej GHB).

Otvorenje Manifestacije „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“ biće upriličeno 17. oktobra 2022. godine, u 18:30 sati u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.