Uposlenica Gazi Husrev-begove biblioteke, mr. Madžida Kahteran učestvovala na internacionalnoj konferenciji „Biblioteke za bolje sutra“

Uposlenica Gazi Husrev-begove biblioteke, mr. Madžida Kahteran učestvovala na internacionalnoj konferenciji „Biblioteke za bolje sutra“

Narodna biblioteka u Mostaru je povodom 22. oktobra – Međunarodnog dana bibliotekara organizirala drugu po redu Naučnu internacionalnu konferenciju bibliotekara pod nazivom „Biblioteke za bolje sutra“ koja je bila organizirana u prostorijama Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić“ u Mostaru od 19. do 21. oktobra 2023. godine.

Konferenciji su prisustvovali bibliotekari iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Cilj konferencije bila je razmjena iskustava, rasprava o bibliotečkim problemima, te druženje bibliotekara iz regije.

Na konferenciji, u trajanju od tri dana, prva dva dana predstavljeno je 36 različitih tema iz oblasti bibliotekarstva. Govorilo se o historiji bibliotekarstva, biblioterapiji, zavičajnoj zbirci, kreiranju čitalačkih navika, značaju stručnog organiziranja bibliotekara, obradi knjižnog fonda, izdavačkoj djelatnosti, bibliobusu te o bibliotekama u digitalnom prostoru.

Drugog dana konferencije, uposlenica Gazi Husrev-begove biblioteke Madžida Kahteran, mr. konzervator, uzela je učešće sa izlaganjem na temu „Konzervacija i restauracija novinskog papira sa osvrtom na Austrougarski period“. U izlaganju novine su obrađene kroz historijski aspekt, sa posebnim osvrtom na Austrougarski period, kroz istraživanje historijskog razvoja, uloge, društvenog značaja i izazova vezanih za konzervaciju i restauraciju novinskog papira. Ukazalo se na važnost novina za lokalnu i nacionalnu historiju, koje su rađene kao dnevna štampa, čiji sadržaj informacija je već sljedećeg dana zastario. S vremenskim odmakom upravo novine postaju vrlo važan izvor informacija i historijskih podataka. Problematika novinskog papira, koji je upravo zbog kratkog vremena predviđenog za njihovo korištenje najčešće rađen od papira slabije kvalitete. U drugom dijelu izlaganja prikazan je i opisan konzervatorsko-restauratorski tretman časopisa „Bošnjak“ koji se nalazi u fundusu Gazi Husrev-begove biblioteke.

19.10.2023. godine u Velikoj sali Narodnog pozorišta Mostar upiličeno je svečano otvorenje konferencije i dodjela zahvalnica. Konferenciju je otvorio Džafer Alić, dopredsjedavajući Skupštine HNK. Također, prisutni su mogli uživati u koncertu Mostarskih tamburaša. Treći dan konferencije organizovan je izlet u Blagaj i posjeta Muzeju Hercegovine, te posjeta Narodnoj biblioteci Mostar gdje je upriličena dodjela cerifikata.