Vesatijja i Aušvic institut iz SAD organiziraju seminar o prevenciji genocida i masovnih zločina

Vesatijja i Aušvic institut iz SAD organiziraju seminar o prevenciji genocida i masovnih zločina

Aušvic institut za mir i pomirenje iz SAD i Fondacija porodičnog sjećanja (Family Memorial Foundation Ltd.) u saradnji s Centrom za dijalog – Vesatijja od 19. 03. 2015. do 21. 03. 2015. godine u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke organizuju seminar o prevenciji genocida i masovnih zločina.

Ciljevi seminara su upoznavanje sudionika s pojmom genocida i njegovom povezanošću sa širom kategorijom ratnih zločina, osposobljavanje svjetske komunikacijske mreže za lidere država i kreatore političke volje koji će imati zadatak da rade na prevenciji genocida i ratnih zločina, te njegovati interkulturalni dijalog kroz otvorenu i učtivu razmjenu mišljenja između pojedinaca s različitim kulturnim i vjerskim pozadinama ili svjetonazorima, s ciljem razvijanja dubljeg razumijevanja različitih stavova i navika.

Organizatori seminara dijele uvjerenje da je sprečavanje genocida i masovnih zločina ostvarivo. Cilj ove inicijative je da razvije mrežu sposobnih vođa zajednice u Bosni i Hercegovini i opremi ih sa profesionalnim alatima, kako bi svojim zalaganjem spriječili genocid i masovne zločine. Želja organizatora je da uključi sve zajednice u Bosni i Hercegovini – vjersku, državnu, akademsku i civilno društvo – i radi s njima na stvaranju mreže organizacija koje će educirati i djelovati u duhu prevencije genocida i masovnih zločina.

Učesnici seminara će putem izlaganja predavača, prezentacije analiza slučaja i drugih oblika izučavanja genocida i ratnih zločina iz prve ruke imati priliku podrobnije se upoznati s samom tematikom, saopćeno je iz Centra za dijalog Vesatijja.