Gazi Husrev-begova biblioteka na 88. IFLA WLIC kongresu

Gazi Husrev-begova biblioteka na 88. IFLA WLIC kongresu

Uposlenica Gazi Husrev-begove biblioteke, magistrica Ejla Ćurovac, ove je godine prisustvovala 88. IFLA WLIC kongresu u virtualnom okruženju, zahvaljujući osvojenom IFLA-inom gruntu.  Ove godine se IFLA WLIC održava u Rotterdamu, u Nizozemskoj, ali je u pitanju hibridna konferencija s obzirom na to da se sve sesije prenose i za online učesnike kongresa. Kolegica Ćurovac je prisustvovala otvorenju Međunarodnog svjetskog bibliotečkog i informacijskog kongresa, na kojem je uvodni govor držalo i Njezino Kraljevsko Visočanstvo, princeza Laurentien od Nizozemske, koja je tom prilikom poručila bibliotekarima širom svijeta da nikada ne prestanu biti ponosni na misiju koju provode. Na otvorenju je pored princeze bio i veći broj izlagača, te izvođača koji su predstavili kulturu ove predivne države.

 

Grunt za virtualne učesnike je ponudio učesnicima:

 

  1. Pristup uživo virtualnoj platformi i “live” prisustvo svim sesijama
  2. Pristup izložbi e-Postera, uključujući funkciju glasanja za najbolji poster (od ove godine postoji i nagrada po izboru publike)
  3. Pristup sesijama otvaranja i zatvaranja putem virtualne platforme
  4. Pridruživanje pojedinačnim sastancima preko Braindate-a virtualno
  5. Mogućnost postavljanja tema na Braindate-u kako bi se kreirala diskusija o temi koja vas zanima
  6. Pristup svim konferencijskim sesijama (šest soba za sesije) na zahtjev na virtuelnoj platformi u trajanju od tri mjeseca
  7. Pristup simultanom prevodu na sve IFLA jezike prilikom gledanja sesija uživo
  8. Mogućnost pridruživanja jednom virtuelnom sastanku svakog dana koji se organizuje u regionu

Ejla Ćurovac je online prisustvovala većem broju sesija, a između ostalih to su bile sesije: “Kako možemo učiniti biblioteke pristupačnima i gostoljubivim za sve”, “IFLA-UNESCO manifest javnih biblioteka: Radimo zajedno na ovom moćnom alatu za zagovaranje biblioteka”, “Biblioteke otvaraju prozore svijetu: programi za inkluziju porodice”, “Međureligijski dijalog, ključna tačka za održivi razvoj”, “Inkluzivnost i pristup digitalnom znanju kroz digitalno očuvanje”…

Također, prisustvovala je i ceremoniji dodjele nagrade IFLA/Systematic Public Library of the Year 2023. U suradnji s danskom softverskom kompanijom Systematic, IFLA svake godine dodjeljuje nagradu „Javna biblioteka godine“, a nagrađena biblioteka dobiva i novčanu nagradu u visini od 5000 američkih dolara. Ove godine pobjednik je biblioteka „Gabriel García Márquez“ u Barceloni. Nju su dizajnirali arhitekti Elena Orte i Guillermo Sevillano iz tvrtke SUMA Arquitectura, a otvorena je 28. maja 2022. godine. Snažan skulpturalni oblik biblioteke naglašen je gustom strukturom drvenih ploča koje definiraju karakter biblioteke. Tlocrt je inteligentno dizajniran i stvara prostore koji zadovoljavaju različite potrebe i aktivnosti. Od izložbene agore i „foruma ideja“ u prizemlju do čitaonice na gornjem spratu, svaki dio biblioteke je pažljivo oblikovan kako bi posjetiteljima pružio toplo i ugodno okruženje. Njen glavni fokus je učenje i povezivanje lokalne zajednice. U tu svrhu biblioteka organizira razne kreativne radionice, tečajeve stranih jezika i digitalne pismenosti. Sa svojim jedinstvenim sadržajima koji uključuju slušaonicu, radijski studio, kuharsku radionicu i senzorni prostor za djecu i mlade, biblioteka zadovoljava širok raspon interesa i iskustava.

Danas će IFLA WLIC 2023 biti svečano zatvoren, a naredne godine domaćin kongresa će biti Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.