Konzul za kulturu Ambasade IR Iran u BiH u posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Konzul za kulturu Ambasade IR Iran u BiH u posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci

U posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas, 6.4.2022. godine, je bio novi konzul za kulturu Ambasade IR Iran u BiH, gospodin Mohammad Hossein Ansari.

Njegov domaćin je bio direktor Biblioteke, mr. Osman Lavić, koji je izrazio dobrodošlicu gostu i ukratko ga upoznao sa najvažnijim aktivnostima i segmentima rada Biblioteke.

Gospodin Ansari je naglasio da je i prije nego što je kročio na tlo BiH, čitao i informisao se o Gazi Husrev-begovoj biblioteci, te da je neposredno prije dolaska u BiH imao sastanak sa direktorom Nacionalne biblioteke Irana na kojem je razgovarano o mogućnostima saradnje ove dvije biblioteke.

S tim u vezi u nastavku današnjeg sastanka govorilo se o potpisivanju Sporazuma o saradnji između Nacionalne biblioteke Irana i Gazi Husrev-begove biblioteke, što će biti realizirano u što skorije vrijeme. U okviru Sporazuma ove  dvije institucije će imati priliku da rade na zajedničkim projektima i da realiziraju različite aktivnosti, poput omogućavanja pristupa bazama podataka, suorganiziranja naučnih programa i konferencija, razmjene stručnjaka i istraživača, prevoda važne literature na perzijski jezik, te projekata iz polja restauracije i kozervacije.

Direktor Biblioteke je informisao konzula o dosadašnjoj uspješnoj saradnji sa nekim iranskim institutima i fondacijama u BiH, kao i o saradnji između Biblioteke i Centra za mikrofilmovanje „Noor“ iz Nju Delhija.

Nakon vrlo uspješnog sastanka, konzul je u pratnji direktora obišao Muzej knjige i druga odjeljenja Biblioteke.