Naši ramazanski dani: Šahsena Đulović

Naši ramazanski dani: Šahsena Đulović

Četvrtog ramazanskog dana u rubrici „Naši ramazanski dani“ u programu Radija BIR gostovala je Šahsena Đulović, uposlenica Gazi Husrev-begove biblioteke, te je govorila o aktivnostima u Biblioteci tokom ramazana.

Posebno se osvrnula i ukazala na značaj radionice koja se već pet godina tradicionalno organizira u ovoj Biblioteci.

– Radionica se organizira pod nazivom „Ovo je i moje pisano naslijeđe i moja tradicija“. To je radionica koju organiziramo za djecu i omladinu. Pred ramazan se trudimo da vrata naše Biblioteke otvorimo i posebno gostoprimstvo ukažemo djeci iz nekih osjetljivih kategorija. Prethodnih godina imali smo u gostima djecu iz SOS – dječijeg sela, iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja, jetime iz udruženja El-Hasene. Ove godine je malo drugačije, naime sada smo ugostili djecu iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo – istakla je Đulović.

Cilj je da se djeci iskaže pažnja, da im se pokaže kroz druženje da računamo na njih, da su oni dio našeg društva – objašnjava.

– Oni su došli sa svojim nastavnicima i mi smo im otvorili Biblioteku samo za njih, u smislu da smo im pokazali šta se sve radi i izvan kulisa, ne samo nešto što se može vidjeti u biblioteci kada smo korisnici ili čitaoci, nego smo im pokazali šta ustvari znači biti uposlenik biblioteke, šta znači biti bibliotekar, arhivista, restaurator – kazala je.

Đulović dalje navodi kako su organizovali program na kojem su im podijeljeni ramazanski pokloni.

– Posebna gošća nam je bila i jedna divna djevojka Alma Mujanović koja je također sa oštećenjem sluha i bivša je učenica Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju, a sada je jedna uspješna djevojka. Izvela nam je na znakovnom jeziku dvije muzičke numere – dodala je.

U nastavku razgovora Đulović je govorila o planiranim ramazanskim aktivnostima Biblioteke.

– Mi danas obilježavamo Dan grada Sarajeva u saradnji sa općinom Novi Grad Sarajevo – rekla je Šahsena.

Pripremljen je program koji se održava u Centru „Safet Zajko“ te će predavanje održati dr. Ramiza Smajić, pod nazivom „Uloga i značaj Gazi Husrev-bega u izgradnji Sarajeva”.

– U okviru tog programa, također će biti postavljena i izložba Gazi-Husrev begove zadužbine, bit će jedan dio revijalnog programa, muzičkog programa u kojem će nastupiti mladi muzičar Mehmed Mehić – najavila je mr. Đulović.

Izložba „Sultanske džamije u BiH“

U toku je također i rad na jednoj izložbi koju priprema grupa uposlenika u Gazi-Husrev begovoj biblioteci. Radi se o izložbi čiji je povod Dan džamija, 7. maj, a izložba nosi naziv „Sultanske džamije u BiH“.

– Mi ćemo kroz ovu izložbu predstaviti 52 džamije koje su izgrađene za vrijeme Osmanske vladavine i sultana ili u njihovo ime. Na panelima će biti predstavljene određene džamije, a neke će biti predstavljene i na drugim izložbenim eksponatima – kazala je.

Izložba je jedan od tih događaja, a poslije toga slijedi još jedan događaj.

– To je druženje, poetsko veče koje smo nazvali “Bog, čovjek i tišina”, a koje ćemo organizovati s našim pjesnikom i publicistom Mustafom Širbićem. Naravno, neće samo u njemu učestvovati pjesnik Mustafa Širbić već će uz njega biti i neki interpretatori naših ilahija kao što je Eldin Huseinbegović, Latif Moćević i drugi – najavila je mr. Đulović.

Također je govorila i o aprilskom sajmu knjiga koji će biti održan u sarajevskom Centru Skenderija.

– Sajam knjiga će biti održan od 20. do 25. aprila, u okviru sajma bit će na poseban način obilježen i 23. april, Međunarodni dan knjiga i autorskih prava. Gazi-Husrev begova biblioteka će imati jedno posebno mjesto na sajmu i tu ćemo predstaviti svoja izdanja, Biblioteku, aktivnosti, a naknadno ćemo znati termin u okviru sajma kada ćemo promovisati i naša izdanja – zaključila je Đulović.

(Almedina Aganović/Preporod.info)

Preuzeto sa portala: preporod.info