Obilježen Dan Sandžaka

Obilježen Dan Sandžaka

U organizaciji Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u BiH svečanom akademijom obilježen Dan Sandžaka

Svečanom akademijom i prigodnim programom u prelijepom ambijentu Gazi -Husrev begove biblioteke u Sarajevu, večeras je obilježen Dan Sandžaka.
Skup je organiziralo Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u BiH, a prisustvovao mu je veliki broj predstavnika akademske zajednice, javnog života BiH, ali i građana iz cijele BiH, Sandžaka, Crne Gore, te Bošnjaci porijeklom s ovih prostora koji žive u dijaspori.

Učenjem fatihe i minutom šutnje odata je počast šehidima i poginulim borcima tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine, a među kojima je veliki broj branitelja bio porijeklom iz Sandžaka.
U ime organizatora prisutne je pozdravio Ekrem Lekić, predsjednik Udruženja, koji je čestitao Dan Sandžaka i predstojeći 25. novembar, Dan državnosti BiH.

Lekić je ovom prilikom istakao da se Udruženje posebno ponosi projektom stipendiranja učenika i studenata, a obilježavanje Dana Sandžaka, bilo je prilika da se dodijele ukupno 34 stipendije.
– Zaista sam ponosan na ljude koji izdvajaju sredstva za stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabog imovinskog stanja. Ovim putem im ljudski čestitam i zahvaljujem, napominjući da će stipendisti uzvratiti na najbolji način svojim zalaganjem i uspjehom što već čine – kazao je Lekić.

Revizija državljanstava

Predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u BiH prokomentarisao je i probleme sa revizijom državljanstava.

Prisutnima se obratio i Muamer Bačevac poslanik u Narodnoj skupštini Srbije iz Sandžaka, koji je održao govor o temi “Sandžak jučer, danas i sutra”. Pri tome je podsjetio da se uz obilježavanje Dana Sandžaka istovremeno obilježava 74. godine formiranja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka, kojom je konstituisana autonomnost Sandžaka 20. novembra 1943. godine u Pljevljima.

Bačevac je naglasio i da su Bošnjaci u BiH i oni u Sandžaku jedinstveno tkivo.
Predsjednik Udruženja Ekrem Lekić prisutne je upoznao i s novim projektima koji bi trebali ojačati veze BiH i Sandžaka. On je naglasio i da je jedna od osnovnih smjernica Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka očuvanje sandžačke kulturne baštine, ali je naglasio da se Udruženje zalaže i za promociju bh. kulture u Sandžaku.

U tom pravcu, nagalsio je već su poduzete i određene aktivnosti koje bi trebale rezultirati jačom kulturnom saradnjom Sandžaka i BiH.
– U saradnji s Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo i Gradskom upravom Novog Pazara, Udurženje dogovara realizaciju projekta “Dani kulture Sarajeva”, u Novom Pazaru. U sklopu programa bit će prikazano nekoliko bh. filmova, pozorišne predstave, promocije knjiga, izložbe slika … Namjera je da se identičan projekat organizira i u sandžačkim gradovima u Crnoj Gori, a također planiramo u Sarajevu i drugim bh. gradovima organizirati “Dane sandžačke kulture u BiH – kazao je Lekić.

Zahvalnice

Lekić je posebno zahvalio, kako je kazao dugogodišnjim prijateljima ovog Udruženja.
Prije svega akademiku Muhamedu Filipoviću, predsjedniku Bošnjačke akademije nauka, rektoru Univerziteta u Sarajevu i bivšem predsjedniku Udruženja Rifatu Škrijelju, generalu Ramizu Drekoviću i prof. dr. Redžepu Dizdareviću, koji su također bivši predsjednici Udruženja.

Zahvalu je uputio i Bošnjačkom nacionalnom vijeću Novog Pazara, na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom, te Nihadu Hasanoviću, predstavniku Gradske uprave Novog Pazara i članu Gradskog vijeća Mirsadu Jusufoviću.
Zahvalio se što su se pozivu za dolazak na Svečanu akademiju odazvali i predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović, zajedno s predsjednikom Skupštine opštine Izetom Hadžimušovićem, te predsjedniku Opštine Sjenica Hazbi Mujoviću i njegovom zamjeniku Vahidu Tahiroviću.

Preuzeto sa:
avaz.ba