Predavanje i izložba: Poezija Bošnjaka u rukopisima Gazi Husrev-begove biblioteke

Predavanje i izložba: Poezija Bošnjaka u rukopisima Gazi Husrev-begove biblioteke

U ponedjeljak, 11.12.2023. godine u Centru za kulturu „Safet Zajko“ bit će upriličeno otvaranje izložbe i predavanje na temu „Poezija Bošnjaka u rukopisima Gazi Husrev-begove biblioteke“.

Predavač će biti mr. Emrah Seljaci, a učenici Gazi Husrev-begove medrese će tom prilikom čitati stihove bošnjačkih pjesnika i izvesti nekoliko sevdalinki.

Iako je poezija Bošnjaka, pisana od 15. do kraja 19. stoljeća, bila poznata još autorima osmanskih tezkira, svojevrsnih bibliografija osmanske književnosti, sistematičniji pregled poezije Bošnjaka uradio je Safvet-beg Bašagić svojom knjigom Bošnjaci i Hercegovci u islamskoj književnosti, da bi poslije niza drugih knjiga i radova drugih autora poslije Bašagića, najpotpunije podatke o bošnjačkim pjesnicima iz tog perioda donio Hazim Šabanović u bibliografskom djelu Književnost Muslimana Bosne i Hercegovine na orijentalnim jezicima. I danas traje istraživanje i proučavanje bogatstva bošnjačke poezije, a rukopisi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu su i u tom smislu vrelo novih informacija i podataka.

Pozivamo Vas da prisustvujete ovom lijepom kulturnom događaju u našem gradu.