Stručni skup “Nove mogućnosti – novi pristupi”

Stručni skup “Nove mogućnosti  – novi pristupi”

U Gradskoj biblioteci Kakanj je 5.12.2023. godine održan Stručni skup pod nazivom “Nove mogućnosti  – novi pristupi” koji je organiziralo Društvo bibliotekara Federacije Bosne i Hercegovine uz pomoć Federalnog ministarstva kulture i sporta Federacije BiH i Gradske biblioteke Kakanj.

Nakon pozdravnih riječi direktora biblioteke u Kaknju, Senada Čišije i predsjednice Društva bibliotekara Federacije BiH magistrice Nine Bunjevac Salkić, održane su dvije sesije.

Prvu sesiju pod nazivom “Nove mogućnosti” moderirala je Narcisa Puljek-Bubrić iz Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića, a u okviru nje su bila dva jako interesantna izlaganja. Prvo je bio razgovor o knjizi Biblioteke i grad: studije iz teorije i prakse urbanog bibliotekarstva sa prof.dr. Lejlom Kodrić Zaimović, a drugo je održao magistar Feđa Kulenović pod nazivom Vještačka inteligencija i bibliotekarstvo: između etike i tehnološkog napretka.

Drugu sesiju pod nazivom “novi pristupi” moderirala je uposlenica Gazi Husrev-begove biblioteke, magistrica Ejla Ćurovac, a veoma kvalitetna i zanimljiva izlaganja su imale Renata Kapo iz JU Biblioteka Sarajevo na temu Obrada knjižnog fonda: primjeri iz prakse, mr. Nina Bunjevac Salkić na temu Bibliotekar ili rock & roll zvijezda, te Amela Hodžić iz JU Opća biblioteka Zavidovići i Maja Sijerčić iz Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića na temu Zakonska regulativa bibliotečke prakse.

U ime Gazi Husrev-begove biblioteke ovom Skupu je prisustvovao i naš uposlenik, Adnan Ćurovac.