Predstavljeno novo izdanje CNS-a

Predstavljeno novo izdanje CNS-a

U srijedu, 24. decembra 2014. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci predstavljeno je novo izdanje Centra za napredne studije Muslimani Balkana: ”Istočno pitanje” u XX. vijeku. Predstavljanje knjige, koju je priredio prof. Fikret Karčić, upriličili su Centar za napredne studije i Gazi Husrev-begova bilbioteka a povodom izlaska iz štampe drugog izdanja publikacije.

O knjizi su govorili dr. Munir Mujić urednik ovog ali i drugih izdanja CNS-a, dr. Safet Bandžović, promotor, te sam priređivač prof. Fikret Karčić uz moderiranje Šahsene Đulović.

Urednik izdanja prisutne je upoznao sa određenim temama i autorima čiji radovi su našli mjesto u ovoj knjizi istaknuvši uvodni rad napisan od strane priređivača kao rad kojem gravitiraju ostali radovi odabrani za ovu publikaciju. Dr. Safet Bandžović je svoje izlaganje usredsredio na sam sadržaj knjige, te je istakao kako knjiga može biti jedan od dokaza ponavljanja historije, barem kada se govori o Balkanu. Priređivač izdanja je ukratko pojasnio zašto i kako je nastala knjiga kazavši kako je ona plod mukotrpnog rada u bibliotekama daleko od domovine sa ciljem da se popune određene praznine koje su nastale u literaturi o muslimanima nastanjenim na prostoru Balkana.

Knjiga, naime, predstavlja drugo izdanje publikacije koja je 2001. godine štampana u izdanju Behram-begove medrese. Objavljivanje drugog izdanja ovog djela realizirano je zahvaljujući podršci Centra za civilizaciju Balkana – BALMED (Istanbul) i Centra za međukulturno razumijevanje ”Horizonti” (Podgorica).

Knjiga je zbirka tekstova, dokumenata i svjedočenja nastalih na engleskom jeziku prevedenih na bosanski jezik odabranih tokom istraživanja i rada u bibliotekama Međunarodnog islamskog univerziteta u Kuala Lumpuru.

Knjiga ima za cilj, kako se kaže u Uvodu, da rezimira historiju muslimana Balkana tokom XX vijeka i da sudbine pojedinih muslimanskih vjero-etničkih grupa posmatra u regionalnoj perspektivi. Budući da je glavno pitanje za muslimane Balkana tokom proteklog vijeka bilo očuvanje fizičkog i kulturnog identiteta, cijela knjiga koncetrira se na ovaj domen. Ostali aspekti historije muslimana Balkana, ma koliko bili značajni, izvan su njenog fokusa.

Izvor: http://cns.ba/vijesti/predstavljeno-novo-izdanje-cns-a/