Prva međunarodna konferencija o zaštiti pisanog naslijeđa

Prva međunarodna konferencija o zaštiti pisanog naslijeđa

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu kao najstarija kulturna institucija u Bosni i Hercegovini osnovana 1537. godine kroz svoje skoro petstogodišnje djelovanje i rad bila je pokretač i nosilac velikog broja kulturno-obrazovnih i naučno-istraživačkih ideja i projekata.

Blago Gazi Husrev-begove biblioteke dostupno i u digitalnom izdanju

U ovoj godini, pored nekoliko projekata koji se već kontinuirano realiziraju, a tiču se zaštite kulturno-historijskog naslijeđa, Biblioteka organizira zajedno sa Univerzitetom u Sarajevu ”Prvu međunarodnu konferenciju o zaštiti pisanog naslijeđa” koja kao primarni, odnosno opći cilj ima afirmaciju i promociju bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog naslijeđa.

Pored ovog općeg cilja, Organizatori žele i na ovaj način doprinijeti podizanju svijesti o važnosti zaštite i očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa, te uvezivanju i razvijanju saradnje srodnih institucija u Bosni i Hercegovini i inozemstvu iz ove oblasti.
”Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu je prepoznata kao kulturna institucija koja veliku pažnju posvećuje zaštiti i očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Pored velikog broja nagrada i priznanja za svoj rad, Fond rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke je u januaru 2018. godine upisan u UNESCO Registar ‘Pamćenje Svijeta’ (UNESCO MEMORY OF THE WORLD INTERNATIONAL REGISTER), i spada među najveća blaga pokretnog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Upis u ovaj registar smatramo značajnijim priznanjem našoj Biblioteci za nesebičan doprinos u očuvanju kulturnog blaga Bosne i Hercegovine, ali u isto vrijeme i priznanje da je riječ o kulturnoj baštini prepoznatoj na svjetskom nivou. U želji da još više i bolje djelujemo u tom pravcu, ali i da naša iskustva podijelimo sa srodnim institucijama u Bosni i Hercegovini, odlučili smo organizovati Prvu međunarodnu konferenciju o zaštiti pisanog naslijeđa. Posebno nas raduje da je značaj ove Konferencije prepoznao i Univerzitet u Sarajevu, te smo dobili njihovu podršku, i dogovorili suorganizaciju”, rekao je za Radiosarajevo.ba konzervator-restaurator sa Odjela za konzervaciju i restauraciju Gazi Husrev-begove biblioteke i član Organizacionog odbora konferencije Ruhulah Hodžić.

”Naš cilj je i da Gazi Husrev-begova biblioteka kao najstarija kulturna institucija u Bosni i Hercegovini, sa neprocjenjivim blagom pisanog naslijeđa, uz savremeno opremljene konzervatorsko-restauratorske laboratorije i radionice, svoja iskustva, znanja i ideje podijeli sa drugim srodnim institucijama u Bosni i Hercegovini, te i na takav način doprinese razvoju institucionalne zaštite kulturno-povijesne naslijeđa”, rekao je Hodžić za naš portal.

Konferencija će se održati 16. i 17.   septembra ove godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva gospodina Šefika Džaferovića.
Na Konferenciji će izlagati renomirani stručnjaci iz velikog broja zemalja:
Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Italija, Holandija, Španija, Irska, Turska, Indija, Malezija.

” Posebno nam je zadovoljstvo što ćemo na ovaj način okupiti konzervatore i restauratore zaposlene u bibliotekama, arhivima, muzejima, univerzitetima, kao i stručnjake drugih ustanova koji se bave bibliotečkom i arhivskom građom, te umjetninama na papiru i pergamentu iz različitih sredina. Temeljem stručnih obrazloženja i predavanja izlagača na Konferenciji, i razmjenom iskustava svi će biti u prilici usvojiti, utvrditi i poboljšati svoja znanja”, pojasnio je Hodžić za Radiosarajevo.ba.

Program Konferencije je koncipiran tako da ona traje dva dana. Prvi dan su predviđene aktivnosti na registraciji učesnika, obilazak Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, i drugih srodnih institucija u Sarajevu, te svečano otvorenje Konferencije sa uvodnim obraćanjem zvanica, uz projekciju dokumantarnog filma o Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Za drugi dan su planirana izlaganja učesnika uz predviđene termine za diskusiju, razmatranja mogućnosti i potencijalne saradnje bosanskohercegovačkih i institucija iz drugih zemalja na polju zaštite pisanog naslijeđa.

 Preuzeto sa:   www.radiosarajevo.ba