PRIZNANJE FONDACIJE AL-FURQAN ZA DR. MUSTAFU JAHIĆA

PRIZNANJE FONDACIJE AL-FURQAN ZA DR. MUSTAFU JAHIĆA

Gazi Husrev-begova biblioteka sarađuje sa Fondacijom za islamsko naslijeđe al-Furqan u Londonu od njenog osnivanja, 1988. godine, na raznim poljima čuvanja, katalogiziranja, digitaliziranja i mikrofilmovanja rukopisa, te njihovog publiciranja. Među najznačajnije realizirane projekte sa Bibliotekom spadaju štampanje reprint izdanja Mushafa Fadil-paše Šerifovića, donacija opreme za digitalizaciju, polica za knjige, katalogiziranje rukopisa, izdavanju kataloga rukopisa i dr. Fondacija al-Furqan finansirala je, također, digitalizranje i katalogiziranje rukopisa Nacionalne biblioteke Bosne i Hercegovine, Historijskog arhiva Sarajevo i Kantonalnog arhiva Travnik, te digitalizaciju rukopisa Arhiva Hercegvine Mostar u saradnji sa uposlenicima Gazi Husrev-begove biblioteke.
Dr. Mustafu Jahića, dugogodišnjeg direktora Gazi Husrev-begove biblioteke, tokom mjeseca ramazana 2019. godine, kontaktirala je Fondacije al-Furqan i pismenim putem obavijestila da je dobitnik priznanja Štit Fondacije al-Furqan povodom obilježavanja njene tridesete godišnjice. U pismu se između ostalog kaže: ” Fondacija za islamsko naslijeđe al-Furqan, tokom protekla tri desetljeća, imala je čast sa Vama lično kao i sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom raditi i sarađivati. Ova saradnja rezultirala je ostvarivanjem više vrijednih i plodonosnih projekata u oblasti bogatog islamskog naslijeđa.
Zbog toga i ovim povodom upućujem Vam  u svoje ime i u ime porodice Fondacije al-Furqan na čelu sa Njegovom Ekselencijom Šejhom Ahmedom Zekijem Jemanijem, najiskrenije riječi zahvale i poštovanja za trud uložen u službi nauke i pitanjima islamskog ummeta, te za izvanrednu saradnju koju smo imali. Neka je blagoslovljen vaš trud i neka Vas Allah nagradi svakim dobrom.”
Uz izraze duboke zahvalnosti na pomoći i potpori u očuvanju našeg pisanog nasljeđa te nadajući se nastavku plodonosne saradnje sa Fondacijom al-Furqan pridružujemo se čestitkama i lijepim riječima upućenim dr. Jahiću.
Fondaciju za islamsko naslijeđe al-Furqan osnovao je Šejh Ahmed Zeki Jemani 1988. godine kroz Kulturnu i dobrotvornu fondaciju Jemani. Misija Fondacije je istraživanje, čuvanje, proučavanje i objavljivanje islamskog pisanog nasljeđa, kao i pomaganje i promicanje istraživanja, te podizanje svijesti o bogatstvu islamske baštine, njene uloge i važnosti u svijetu. Fondacija ima sjedišta u Londonu, Kairu i Džiddi.