Učešće u ICCROM projektu „Our Collections Matter“

Učešće u ICCROM projektu „Our Collections Matter“

Uposlenica Gazi Husrev-begove biblioteke, doktorandica Ejla Ćurovac je jedna od ovogodišnjih učesnica ICCROM-ovog projekta „Our Collections Matter“ na kojem će predstaviti Gazi Husrev-begovu biblioteku, njene kolekcije i aktivnosti, te pokrenuti nove aktivnosti vezane za ciljeve održivog razvoja. Ovaj projekat je pokrenut 2020. godine kako bi se ubrzale, povećale i pojačale aktivnosti koje podržavaju održivi razvoj korištenjem, razvojem i očuvanjem zbirki baštine. To se želi učiniti usvajanjem strategije “3T”: alati (Tools), obuka (Training) i transformacija (Transformation).

Društvo se suočava s brojnim ozbiljnim društvenim i ekološkim izazovima – klimatskim promjenama, gubitkom biološke raznolikosti, nejednakošću između i unutar zemalja, siromaštvom i netolerancijom. Ovi se izazovi moraju riješiti kako bi ljudi i priroda napredovali. Baštinske zbirke mogu značajno pridonijeti održivoj budućnosti, ali ne bez povećanja napora uposlenika u baštinskim ustanovama da ih učinkovitije povežu s izazovima koje vide oko sebe.

OCM podržava organizacije koje se temelje na zbirkama poput arhiva, biblioteka i muzeja, a koje žele svoje težnje prema održivosti pretvoriti u djelo. Program je u potpunosti usklađen s UN-ovom Agendom 2030 i sa temama “transformacija našeg svijeta” i “ne ostavljajući nikoga za sobom”. Pružanjem praktičnih alata i izgradnjom kapaciteta, ICCROM uz partnerske organizacije pomaže ustanovama baštine da maksimalno odigraju svoju ulogu, a istovremeno osiguravaju da se rad na zbirkama cijeni kao ključni čimbenik održivog razvoja od strane baštinskog i drugih sektora.

Učesnici ovog projekta će u toku 2024. godine imati veći broj radionica i webinara na kojima će naučiti kako da koriste posebne OCM alate, da bi unutar svojih baštinskih ustanova mogli razviti dodatne aktivnosti i projekte vezane uz održivi razvoj. Početkom 2025. godine svi projekti će biti predstavljeni na posljednjoj zajedničkoj radionici. Učesnici su podijeljeni u dvije grupe, a u prvoj grupi je naša uposlenica zajedno sa kolegama iz Velike Britanije, Novog Zelanda, Pakistana, Filipina, Omana, Kine, Tajlanda i Solomonskih Ostrva.