MEĐUNARODNI DAN MUZEJA I NOĆ MUZEJA U BIH, 18. MAJ 2024 “MUZEJI ZA OBRAZOVANJE I ISTRAŽIVANJE”

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA I NOĆ MUZEJA U BIH, 18. MAJ 2024 “MUZEJI ZA OBRAZOVANJE I ISTRAŽIVANJE”

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja – najveći muzejski događaji u Bosni i Hercegovini održati će se u subotu 18. maja 2024. Svake godine, zvanično od 1977. godine, ICOM (International Council of Museums)  organizira Međunarodni dan muzeja, koji predstavlja jedinstven trenutak za međunarodnu muzejsku zajednicu. Širom svijeta sve više muzeja učestvuje u Međunarodnom danu muzeja. Tema ovogodišnjeg Dana muzeja je “Muzeji za obrazovanje i istraživanje”,  gdje se naglašava ključna uloga kulturnih institucija u pružanju holističkog obrazovnog iskustva. Ovaj dan se zalaže za svjesniji, održiviji i inkluzivniji svijet.

 

Gazi Husrev-begova biblioteka, kao i prethodnih godina, učestvuje u ovom velikom danu sa svojom stalnom muzejskom postavkom. Muzejska zbirka svjedoči o bogatstvu i raznovrsnosti islamske kulture i tradicije nastale na prostorima Bosne i Hercegovine u proteklih skoro petsto godina. Značajan broj izloženih rukopisa predstavljaju jedinstvena djela kao što su prijepisi nastali u 12. i 13. stoljeću, koji su ujedno i najstariji rukopisi u Bosni i Hercegovini. Veliki broj rukopisa se izdvaja svojom kaligrafijom, iluminacijom i uvezom, odnosno umjetničkom i estetskom vrijednošću. Pored rukopisa izloženi su raritetni muzejski eksponati koji su podijeljeni na četrnaest tematskih cjelina: Gazi Husrev-beg; Najstarija knjiga u Bosni i Hercegovini; Skriptorij u Foči iz 16. stoljeća; Prva štamparija u Osmanskom Carstvu; Prve štampane knjige i novine u Bosni i Hercegovini; Medrese i biblioteke; Rukopisi Kur’ana; Ulema; Biblioteka u ratu (1992-1995); Džamija; Kaligrafija; Mjerenje vremena; Historijat Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Lapidarij.

 

Novitet ove godine je interaktivna mapa na kojoj je moguće vidjeti sve muzeje širom svijeta koji sudjeluju u ovom Danu muzeja sa svojim sadržajima i programima.

 

https://icomuseums.maps.arcgis.com/apps/instant/basic/index.html?appid=2cb22c34de854468bf828acee3ba0d0b

 

Ulaz na sve događaje je besplatan, a organizator ovih manifestacija je ICOM BiH u koordinaciji s bosanskohercegovačkim muzejima.